Maureen Bulk over haar studentenleven en bestuursjaar

Mijn oude dorpsgenoot, goede vriendin én studiemaatje Maureen Bulk is een gedreven rechtenstudente met ambitie. Naast haar master privaatrecht en baan bij DAS, vervult zij een bestuursfunctie bij Privaatrechtelijk Dispuut Probus. Benieuwd hoe zij de combinatie van studie, werk en nevenactiviteiten ervaart? Lees gauw verder!

Delen:

Het is inmiddels vaste prik, op donderdagochtend ontmoeten Maureen en ik elkaar bij de Spar op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Even nog een bakkie doen en wat kletsen voordat de werkgroepen beginnen. Ik grijp de gelegenheid aan om haar wat vragen te stellen over haar studentenleven. 

Misschien heel cliché, maar wanneer wist je dat je rechten wilde studeren?
Toen ik op de mavo zat, ben ik tijdens het vak maatschappijleer voor het eerst echt in aanraking gekomen met het recht. Ik vond dit toen al heel interessant. Na de mavo wilde ik doorstromen naar de havo, maar ik moest mij alsnog voor de zekerheid inschrijven voor een mbo-opleiding. Geen enkele opleiding sprak mij echt aan. Toen ben ik naar hbo-opleidingen gaan kijken. Toen ik de opleiding HBO-rechten tegenkwam, was ik direct geïnteresseerd. Ik ben naar de eerstvolgende open dag geweest en vanaf dat moment wist ik zeker dat ik rechten wilde gaan studeren. 

Waarom heb je na het voltooien van je hbo-rechtenstudie gekozen voor de overstap naar de universiteit en hoe heb je die overstap ervaren?
In eerste instantie wilde ik na HBO-rechten gaan werken en zou ik klaar zijn met studeren. Dit veranderde echter volledig toen ik in het derde jaar van de opleiding stage moest gaan lopen. Na een tijdje zoeken naar een stageplaats, kwam ik terecht bij een advocatenkantoor in Den Haag. Haagrecht Advocaten. Ik heb hier een volledig collegejaar stage mogen lopen. De advocaten wilden mij van alles leren. Ik mocht mee naar zittingen en besprekingen met cliënten en er kwamen veel interessante dossiers voorbij. Die afwisseling van op kantoor werken en naar zittingen en besprekingen gaan, vond ik enorm leuk. Al vrij snel wist ik dat ik ook advocaat wilde worden en ben ik gaan rondkijken wat mijn mogelijkheden waren. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de premaster Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit te volgen. Ik ben in coronatijd aan de premaster begonnen, waardoor ik deze volledig online moest volgen. Toch heb ik de overstap van het hbo naar de universiteit als prettig ervaren. Op het hbo doe je veel praktijkervaring op en deze ervaring kwam weer goed van pas tijdens de vakken op de universiteit. Qua niveau vind ik de universiteit niet veel moeilijker dan het hbo. Je gaat wel veel dieper op de vakken in en dat was in het begin best even wennen. Op de universiteit heb je wel veel minder praktijkgerichte vakken. Je leert voornamelijk de theorie, uit de boeken. 

Hoe ervaar je de druk van je studie, baan en nevenactiviteiten?
Naast mijn master privaatrecht werk ik als juridisch secretarieel medewerker bij DAS. Dit collegejaar ben ik daarnaast secretaris en commissaris marketing bij Dispuut Probus (hierna Probus). Mijn studie, baan en bestuursfunctie zijn goed met elkaar te combineren. Ik werk op de dagen waarop ik geen college heb en mijn taken voor het bestuur doe ik tussendoor. Alles bij elkaar is het best druk, maar ik vind het leuk om te doen en ik haal er veel voldoening uit. 

Hoe kwam je in aanraking met Probus?
Ik ben via LinkedIn benaderd toen ik had gepost dat ik zou gaan beginnen met de master privaatrecht. Ik heb vervolgens een gesprek gehad met de andere twee bestuursleden, Daan van Broeckhuijsen en Rick Lichtenberg. Ik had er zelf eigenlijk nooit over nagedacht om een bestuursjaar te gaan doen. 

Wat is je leukste studie-ervaring tot nu toe?
Mijn stage op het hbo. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd en ik denk er nog regelmatig aan terug. 

Zou je een bestuursjaar aanbevelen en waarom?
Jazeker!  Probus is een studievereniging en wij organiseren vooral activiteiten om studenten kennis te laten maken met de praktijk, denk hierbij aan kantoorbezoeken en masterclasses. Dit is een mooie mogelijkheid om in contact te komen met zowel medestudenten als mensen uit het werkveld. Daarnaast vind ik dat een bestuursjaar bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling omdat je veel leert. Maar, het is vooral ook gewoon heel erg leuk om te doen, dus alleen om die reden zou ik het al aanbevelen!

Op welke manier kunnen geïnteresseerde studenten kennis maken met Probus en jou?
Op onze website is alle informatie over Probus te vinden. Volg ons daarnaast op LinkedIn en Instagram zodat je op de hoogte bent van alle aankomende activiteiten. Ga zeker een keer mee op kantoorbezoek. Dit is de ideale manier om op een informele manier kennis te maken met verschillende kantoren en om op een laagdrempelige manier te netwerken met mensen uit het werkveld. Je kunt mij ook altijd een berichtje sturen via LinkedIn! 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven