Max Theunisse (SteR) over docenten

Max Theunisse studeerde af in 2014. Nu, bijna tien jaar later, heeft hij de Tijn Kortmannprijs in handen. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Max Theunisse 'toen'

Max Theunisse is docent bestuursrecht aan het Onderzoekscentrum voor Staat & Recht (SteR) van de Radboud Universiteit Nijmegen; de universiteit waar hij ook studeerde (2009-2014) en op 28 februari 2024 hoopt te promoveren. Na zijn afstuderen werkte hij kortstondig in de advocatuur, maar stapte snel over naar de wetenschap. Onlangs kreeg hij de Tijn Kortmannprijs voor zijn essay ‘Transparantienormen voor ministers en staatssecretarissen’, dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Constitutioneel Recht. Tijn Kortmann was tussen 1981 en 2009 hoogleraar staatsrecht in Nijmegen.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw studie?
Mijn slechtste herinnering is misschien dat ik aanvankelijk wat moeite had om te wennen in Nijmegen. Dat lag niet aan Nijmegen en ook niet aan de Nijmeegse faculteit, ik moet altijd even wennen. Eigenlijk heb ik verder alleen maar goede herinneringen aan mijn studietijd. Ik heb tijdens mijn studie veel geleerd en ik heb aan mijn studie goede vrienden overgehouden. Twee hoogtepunten die eruit springen zijn mijn studiejaar in Engeland en de ontmoeting met mijn vriendin. Tien jaar later zijn wij nog altijd samen.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
In het eerste jaar vond ik – het is heus – bestuursrecht niet leuk. Ik vond het nogal abstract en het sloot niet aan op mijn belevingswereld. Ik weet niet zeker of ik helemaal begreep waar ik mee bezig was. In het tweede jaar ging dat al een stuk beter, toen A.J. Bok mijn werkgroepdocent was. Dat was een bijzondere man en zeker ook een goede docent.

Tijdens mijn studie heb ik vooral aan de staatsrechtsrechtelijke vakken en de vermogensrechtelijke vakken veel plezier beleefd. Mijn interesse in het staatsrecht is de aanleiding geweest om de master staats- en bestuursrecht te doen. Dat had overigens ook met de docenten te maken. Die waren erg aardig en toegankelijk. Velen daarvan zijn nu mijn collega’s (en nog steeds zijn ze erg aardig en toegankelijk).

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik ben altijd erg tevreden geweest over mijn docenten, dus ieder lijstje is te kort. Ik zal me toch beperken tot een aantal namen. Roel Schutgens en Paul Bovend’Eert zijn beiden begaafde sprekers en wakkerden in het begin van mijn studietijd mijn interesse in het recht aan. In de eindfase van mijn studie imponeerde Raymond Schlössels mij. Hij was mijn scriptiebegeleider en in onze gesprekken viel zijn enorme kennis en inzicht altijd op. Ik heb veel geluk gehad dat Paul en Raymond later mijn proefschrift hebben begeleid. Tijdens mijn periode in Oxford heb ik veel geleerd van Alison Young.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Eigenlijk niets.

Max Theunisse over hoe transparant leden van het kabinet behoren te zijn - Mr. online
Max Theunisse ‘nu’

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Volg vooral je hart. Doe de dingen die je leuk vindt en waar je enthousiast van wordt. Solliciteer niet voor een nevenactiviteit omdat je denkt dat het leuk staat op je cv, maar omdat je het zelf wilt. Kies je vakken niet strategisch, maar kies de vakken waar je hart voor hebt. Kies de baan die bij je past, niet de baan waarvan je denkt dat die bij je zou moeten passen.

Max Theunisse was deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven