Merkrecht: Louboutin vs Van Haren

Delen:

In het najaar van 2012 bracht de schoenenwinkel Van Haren de damesschoen ‘’Fifth Avenue by Halle Berry’’op de markt. Niks mis mee toch? Maar er was iets opmerkelijks aan de schoen. De zool van de damesschoen was namelijk rood, gelijk aan de kleur die het beroemde merk Louboutin voor exclusieve damesschoenen met hoge hakken gebruikt. Daar was Louboutin niet zo blij mee en dus werd Van Haren in 2013 dan ook voor de rechter gesleept door Louboutin voor het verkopen van damesschoenen met rode zolen. Louboutin heeft namelijk de karakteristieke rode zolen onder zijn damesschoenen in de Benelux als handelsmerk laten registreren. Volgens Van Haren beschermt het merkenrecht alleen de vorm van het ontwerp en niet de kleur.

Het Europese Hof van Justitie

De rechtbank had zich al eerder gebogen over de vraag of de rode kleur van de zool valt onder het merkenrecht van Louboutin, maar tot een eindbeslissing over de geldigheid van het rode zool merk kwam het toen niet. Om te kunnen beslissen of de kleureigenschap van de zool van een schoen een te beschermen merk kan zijn, heeft de rechtbank in 2016 en vraag van uitleg gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het Europese Hof heeft de vraag van de rechtbank in het voorjaar van 2018 bindend beantwoord en dus geoordeeld dat de rode zool, typerend voor de schoenen van de ontwerper, een beschermd merk is.

Terug naar de rechtbank

De rechtbank gaat mee in de beslissing van het Hof en oordeelde dat Van Haren de desbetreffende damesschoenen niet meer mag verkopen. Volgens de rechtbank ziet de zool van de damesschoenen van Van Haren er hetzelfde uit als die van Louboutin. Doordat een groot percentage consumenten bekend is met de rode zool van Louboutin, zal het publiek bij het zien van de damesschoen van Van Haren kunnen denken dat het gaat om een schoen van Louboutin zelf.

Na jaren van juridische strijd is er dus eindelijk een eindoordeel. Nu is de vraag of Van Haren het hierbij laat zitten of in hoger beroep zal gaan. Dat wordt dus afwachten!

Dit bericht is geschreven door Seda Kocak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven