Minder faillissementen in juli

Nederlandse rechters hebben in juli 267 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er honderd minder dan een maand eerder en 200 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een daling van respectievelijk 27 en 43 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorig maand gingen 210 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 57 natuurlijke personen (individuen) failliet.

Delen:

Beeld bij failliet Pixabay
Beeld: Pixabay

Met de coronacrisis in het achterhoofd is de daling volgens de Raad voor de rechtspraak opvallend te noemen. “Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk, maar het tegendeel is op dit moment het geval.” De oorzaak van de daling is niet onderzocht. Het is volgens de Raad voor de rechtspraak nog te vroeg om conclusies te trekken.

Faillissementsrekesten

Wel valt op dat er op dit moment relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvragen. Het aantal faillissementsrekesten is de afgelopen periode opvallend laag. Bovendien staat in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid in een rol bij de daling.

Open data

De faillissementscijfers worden maandelijks gepubliceerd en zijn ook beschikbaar als open data. Daarnaast worden alle uitgesproken faillissementen opgenomen in het openbare Centraal Insolventieregister.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven