Minister Dekker zet CJIB in het zonnetje

Minister Dekker is zo ingenomen met de veranderingen binnen het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dat hij deze organisatie heeft voorgedragen voor het Succesverhalenfestival 2021. Dit festival van de Universiteit Utrecht, de Vereniging voor Bestuurskunde, de Vereniging voor Overheidsmanagement en Platform O zet de schijnwerper op dingen die wél goed gaan bij de overheid.

Delen:

Callcenter CJIB (Klein)-ebdc0d24
Medewerkers van het CJIB (foto: Sander Koning)

Volgens Dekker heeft het CJIB de afgelopen drie jaar een enorme vooruitgang geboekt. “Niemand wordt blij als er een envelop in de bus valt van het Centraal Justitieel Incassobureau, en toch ga ik het CJIB een compliment maken,” zegt hij in een filmpje op Linkedin.

Het incassobureau stond vooral bekend om de dwingende brieven. Dekker: “Wie niet kon betalen, raakte daardoor snel in de problemen. Schuld werd op schuld gestapeld, en in het ergste geval belandden mensen zelfs achter de tralies.”

Vriendelijker toon

Maar sinds een paar jaar, aldus Dekker, is het roer om en is er veel meer oog gekomen voor mensen die wel een boete willen betalen maar dat niet kunnen. “Het CJIB slaat een vriendelijker toon aan, steekt de helpende hand uit en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om gespreid te betalen.”

Er is volgens de minister een betere samenwerking met de schuldhulpverlening en als er financiële problemen ontstaan, probeert het CJIB ook in te grijpen. “En dat slaat aan,” zegt Dekker. “Het aantal betalingsregelingen is in drie jaar tijd verdubbeld, de inzet van deurwaarders is met bijna de helft afgenomen en gijzeling en gevangenneming bij niet-betaalde verkeersboetes, ooit 10.000 per jaar, komen bijna niet meer voor.”

Daarmee is het CJIB voor Dekker een goed voorbeeld van hoe de overheid een menselijker gezicht kan laten zien. En dat is goed nieuws na alle ellende met de toeslagenaffaire.

Succesverhaal

Algemeen directeur  Albert Hazelhoff van het CJIB is blij met de nominatie. “Ik vind het heel belangrijk dat de minister voor Rechtsbescherming onze verbeteringen ziet en als succesverhaal benoemt,” reageert hij.  Hij ziet het gebaar van Dekker als erkenning voor het meer persoonsgerichte beleid dat is ingezet .

“Wij zijn ons zeer bewust dat het CJIB een belangrijke rol heeft in het terugdringen van de schuldenproblematiek,” zegt Hazelhoff. Volgens hem zijn de verbeteringen in het beleid van het CJIB ook opgemerkt door de advocatuur, de schuldhulpverleningsorganisaties en de Nationale Ombudsman. “We beschouwen de voordracht als een aanmoediging om onze dienstverlening zo te blijven inrichten dat de burger dit direct merkt.”

Op 2 november vindt het gratis festival plaats in de Openbare Bibliotheek van Utrecht aan de Neude. Elk lid van de jury – bestaande uit Libris Literatuurprijswinnaar Murat Isik, bestuurskundige Mirko Noordegraaf, cultuurwetenschapper Iris van der Tuin en bibliotheekdirecteur Deirdre Carasso – zal zijn of haar favoriete inzending uitkiezen. De mooiste verhalen worden ook gedeeld via Platform O.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven