Minister Weerwind onderzoekt mogelijkheden voor sociaal notariaat

Het onderwerp ‘sociaal notariaat’ staat sinds afgelopen najaar op de politieke agenda. Terwijl de eerste sociaal notaris al van start is gaan, zet minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zijn verkenning naar een sociaal notariaat voort. Dat blijkt uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer.

Delen:

Depositphotos_257798984_S-kleiner soc not
foto: Depositphotos

De komende tijd wil de minister duidelijk krijgen welke burgers geen toegang tot het notariaat hebben, schrijft hij in de brief die een reacties is op de initiatiefnota ‘Op naar een sociaal notariaat’ van Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP).

Drempels weghalen

Van Nispen vertelde afgelopen november aan Mr. dat hij denkt aan een systeem dat vergelijkbaar is met de toevoegingen in de sociale advocatuur. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) ondersteunt het idee van Van Nispen van harte, zei voorzitter Annerie Ploumen in hetzelfde artikel. “Zo haal je drempels weg en je stimuleert de toegang tot het recht. Dat is voor de KNB een belangrijk thema.”

Betaalbaarheid

Om duidelijk te krijgen welke burgers geen toegang hebben tot het notariaat, is Weerwind blijkens de Kamerbrief in gesprek met onder meer de KNB, het Juridisch Loket, de Raad voor Rechtsbijstand en de Kamers voor het notariaat. Ook spreekt hij met partijen die online notariële diensten aanbieden tegen lage tarieven.
Uit de gesprekken die tot nu toe zijn gevoerd is een aantal redenen naar voren gekomen waarom burgers geen toegang tot het notariaat hebben schrijft de minister: de bekendheid van het notariaat, de begrijpelijkheid van notariële stukken en de betaalbaarheid: hoe kan de notaris gefinancierd worden voor mensen met een verminderde draagkracht?

Wet op het notarisambt

Artikel 56 in de Wet op het notarisambt zou het voor minder draagkrachtigen mogelijk moeten maken om toegang te krijgen tot de notaris. Maar in de praktijk wordt weinig gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, omdat bijvoorbeeld standaard de hoogste eigen bijdrage (918 euro) wordt bepaald. Hierdoor wordt het doel van het artikel niet bereikt. Weerwind laat daarom onderzoeken of het mogelijk is binnen de bestaande wettelijke kaders meer maatwerk toe te passen.

Pilot

De KNB vindt het goed dat de minister onderschrijft dat de toegang tot het notariaat moet worden versterkt. De beroepsorganisatie adviseert hem om een pilot op te zetten, om zo meer praktische ervaring op te doen over de doelgroep.

Aanpakken

Inmiddels is al een sociaal notaris aan de slag gegaan: vorige maand is notaris Yvonne Vleeshouwers begonnen met Sociaal Notariaat Den Bosch. “Er is iets wat me al jaren dwarszit”, zegt zij op de website. “In Nederland heb je tientallen sociale regelingen – ook voor juridische bijstand – maar niet voor notariële zaken. Wel is er goede hoop dat dat gaat veranderen. Maar afwachten is niet m’n sterkste kant: ik houd van aanpakken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven