Sociaal Notariaat Den Bosch gaat open, indien nodig betaalt stichting de kosten

Enkele maanden na de initiatiefnota van Kamerlid Michiel van Nispen (SP) is het in ‘s-Hertogenbosch zover: notaris Yvonne Vleeshouwers begint daar met Sociaal Notariaat Den Bosch.

Delen:

Sociaal Notariaat Den Bosch gaat open, indien nodig betaalt stichting de kosten - Mr. online
Foto: Depositphotos

Sociale advocatuur – dat kennen we al jaren. Waarom geen sociaal notariaat? SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen stelde een initiatiefnota op om minister Weerwind (Rechtsbescherming) aan het werk te zetten. Van Nispens idee werd gesteund door de beroepsorganisatie KNB. Die vindt dat het notariaat toegankelijk moet zijn voor iedereen, en heeft dit dan ook als speerpunt benoemd voor de komende jaren. De KNB erkent dat voor een deel van de Nederlandse bevolking de notaris niet toegankelijk is, zeker voor mensen met een taalachterstand, een verstandelijke beperking of een gebrek aan financiële middelen.

Aanpakken

In Den Bosch voegde notaris (sinds 2012) Yvonne Vleeshouwers (1971) de daad bij het woord. “Er is iets wat me al jaren dwarszit”, zegt zij op de website. “In Nederland heb je tientallen sociale regelingen – ook voor juridische bijstand – maar niet voor notariële zaken. Wel is er goede hoop dat dat gaat veranderen. Maar afwachten is niet m’n sterkste kant: ik houd van aanpakken.” Daarom is zij met Sociaal Notariaat Den Bosch begonnen, samen met een team van vrijwilligers. Vleeshouwers is verder verbonden aan notariskantoor Hoffspoor in Rosmalen. Het sociaal notariaat doet ze ‘ernaast’.

Stichting

Iedereen die in de gemeente Den Bosch woont kan bij Sociaal Notariaat gratis adviezen krijgen over samenwonen, trouwen of scheiden, maar ook over voogdij, het maken van een testament of over een erfenis. Er is een stichting opgericht om mensen die het echt niet kunnen betalen en toch een akte nodig hebben, ook financieel te kunnen helpen.

Vertelmiddag

Sociaal Notariaat Den Bosch houdt elke dinsdag een gratis inloopspreekuur in een wijkcentrum. Een afspraak maken is niet nodig. Als een advies meer tijd kost, kan wel een afspraak worden gemaakt. Eén keer per maand is er, ook op dinsdagmiddag, een ‘Vertelmiddag’. Dan geeft Vleeshouwers op een makkelijke manier uitleg over een speciaal onderwerp – van wat te doen als je partner dement wordt tot het ervan van schulden. Toegang is gratis, iedereen is welkom. De eerste Vertelmiddag is op dinsdag 21 maart, en gaat over alles rondom het regelen van zaken rondom je relatie.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven