Modelrecht voor Metaverse mogelijk

Binnenkort wordt het mogelijk om ook digitale voorwerpen in de Europese Unie als model te registeren. Ook wordt het mogelijk om bewegende digitale voorwerpen via het modellenrecht te beschermen en gaat het modellenrecht ook gelden voor 3D printen.

Delen:

Depositphotos_236672868_S-foto snelrecht-08b3ca58
beeld: Depositphotos

Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie van 28 november 2022 voor aanpassing van het Europese modellenrecht.

Tot nu toe geldt de bescherming van ‘design’ via het modellenrecht alleen voor fysieke 3D-voorwerpen en verpakkingen en voor 2D-ontwerpen, zoals behang, stoffen, lettertypes en logo’s.

In het recente voorstel wordt de definitie van ‘model’ uitgebreid en daarmee wordt het mogelijk om voorwerpen in digitale vorm te beschermen. Het wordt ook mogelijk om ‘beweging, de transitie of elk ander type animatie’ van kenmerken via een modelregistratie te beschermen. Voor de 3D- en 2D-voorwerpen die alleen bestaan in ‘Metaverse’ en vergelijkbare virtuele werelden wordt modelbescherming dus ook mogelijk.

Het hoofddoel van de uitbreiding van deze definitie is overigens om (‘bewegende’) digitale bestanden waarmee 3D-producten kunnen geprint onder de bescherming van het modellenrecht te brengen. Ook ten aanzien van de beschermingsomvang wordt het ‘creëren, downloaden, kopiëren, delen en verspreiden’ van 3D-printing-bestanden expliciet onder het bereik van het modellenrecht gebracht.

Ook de naam van het Europese model wordt up-to-date gebracht: dat was ‘Gemeenschapsmodel’ of Registered Community Design (RCD) en het wordt ‘Uniemodel’ of ‘ European Union Design’ (EU Design).

Op het gebied van de beperkingen op het modellenrecht verandert er ook het een en ander. Het gebruik in het kader van citeren of het geven van onderwijs, refererend gebruik én gebruik voor ‘commentaar, kritiek en parodie’ worden expliciet toegestaan om het modellenrecht meer in lijn te brengen met het auteursrecht. De bepaling dat het modellenrecht niet van toepassing is op reserveonderdelen wordt definitief gemaakt en daarbij wordt expliciet verwezen naar de hedendaagse duurzaamheidsdoelstellingen, die reparatie aanmoedigen.

Een nieuwe bepaling maakt het mogelijk voor eigenaren van geregistreerde modellen om op of bij hun beschermde modellen een (D), een D in een cirkel, aan te brengen om duidelijk te maken dat het om een geregistreerd model gaat. Daarbij is het ook mogelijk het registratienummer en/of een hyperlink naar de modelregistratie aan te brengen.

Tot slot wordt benadrukt dat bescherming op grond van het modellenrecht kan cumuleren met bescherming op grond van het auteursrecht. Daarvan kan sprake zijn als het voorwerp ook voldoet aan de creativiteitseisen die het Europese auteursrecht stelt.

Deze wijzigingen lijken politiek allemaal niet erg omstreden, dus de verwachting is dat ze betrekkelijk snel en zonder veel wijzigingen van kracht zullen worden.

Bron: Voorstel voor een Verordening, Brussel, 28.11.2022 COM(2022) 666 final 2022/0391 (COD)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven