Modernisering ondernemingsrecht

Delen:

Op 9 december jl. stuurde de minister van justitie een voortgangsnota over de modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht aan de Tweede Kamer. Hierin signaleert de minister drie terreinen die modernisering behoeven, te weten:

  1. Het NV-recht (vereenvoudiging en flexibilisering, het tegengaan van perverse prikkels bij overname en dematerialisatie van aandelen aan toonder);
  2. Het recht inzake de personenvennootschap;
  3. Uitbreiding van mogelijkheden tot herstructurering door omzetting, fusie en splitsing.

De nota  bevat allerlei interessante gegevens. Bijvoorbeeld dat van de 1,5 miljoen in Nederland werkzame bedrijven verreweg de meeste (1,2 miljoen) eenmanszaken zijn, waarvan zo’n 1 miljoen zzp’r. De relatief kleine groep van buitenlandse bedrijven (1 %) zorgt wel voor 15% van alle werkgelegenheid en neemt bijna een kwart van alle bedrijfsinvesteringen voor zijn rekening. Buitenlandse multinationals genereren zelfs een vijfde van al onze banen. Kan de Nexit nog even wachten?

Opmerkelijk is ook dat het aantal rechtspersonen in oprichting (832) sinds 2010 met zo’n 80% is gedaald. De invoering van de goedkope flex-BV in 2012 zal hier ongetwijfeld debet aan zijn.

De minister besteedt aandacht aan tal van – internationale en nationale – plannen en ontwikkelingen, maar hij wordt pas vanaf par. 6 concreet. De afroomregeling van art. 2: 135 lid 7 BW, die moet tegengaan dat bestuurders met aandelen en opties profiteren van een openbaar bod, wordt in 2017 ingetrokken. Onderzoek van de VU wijst uit dat de regeling te complex en niet effectief is. Voorts kondigt de minister een voorstel tot beperkte dematerialisatie van toonderaandelen bij niet-beursvennootschappen aan. Identificatie van aandeelhouders past in het streven om misbruik, belastingontduiking en witwassen te bestrijden. Het voorstel van de Commissie Van Olffen tot aanpassing van het recht voor personenvennootschappen vindt een warm onthaal bij de minister. De gedachte tot verruiming van omzettingsmogelijkheden verwijst hij echter naar toekomstige expert meetings.

Al met al veel aanzetten tot verandering, maar de minister is slechts concreet over afschaffing van de afroomregeling van art. 2:135 lid 7 BW en aanpassing van het recht inzake de personenvennootschap. Het eerste onderwerp ligt echter politiek gevoelig en gezien de voorgeschiedenis past ook bij de personenvennooschap een getemperde verwachting. Tenslotte ben ik van mening dat onze meest gebruikelijke ondernemingsvorm, het concern, ook wel wat aandacht had verdiend.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven