Moet ook “oude” pech weg?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

In de kranten tuimelen de berichten over het aansprakelijk stellen van de overheid over elkaar heen; zowel voor recente als voor oude fouten van de overheid. Wat recente fouten betreft: in de tweede kamer wordt besproken of de overheid wist of had moeten weten dat het onveilig was voor de MH17 om over Oost-Oekraïne te vliegen. Als komt vast te staan dat die kennis aanwezig was bij de overheid voor het vertrek van de rampvlucht, dan is het wachten op een schadeclaim van nabestaanden. De schadelijke gevolgen van de door aardgaswinning veroorzaakte aardbevingen in de provincie Groningen worden steeds duidelijker. De schade aan 30.000 tot 90.000 woningen en andere gebouwen  wordt nu geschat op € 6,5 mld. Naast de NAM zal de Staat kunnen rekenen op schadeclaims.

De rechtbank Den Haag heeft op 4 februari 2015 (ECLI:NL:RBDHA:2015:1061) geoordeeld, dat de politie in 2008 onzorgvuldig heeft gehandeld bij de verlen(g)ing van het wapenverlof van Tristan van der Vlis. De politie is volgens de rechtbank echter niet aansprakelijk voor de schadelijke gevolgen van die fout, omdat de claim afstuit op de relativiteitseis.  Wordt vervolgd, hoger beroep is ingesteld.

En dan de oude fouten. Met de Srebrenica-zaak nog vers in het geheugen, werd eind 2014 bekend dat advocaat Liesbeth Zegveld de Staat wederom heeft gedagvaard. Inzet is ditmaal schadeloosstelling voor nabestaanden van enkele kapers omgekomen (of geëxecuteerd?) bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt (1977). Indien door de rechter wordt  vastgesteld dat de staat destijds onrechtmatig heeft gehandeld, komt mogelijk de vraag op of de claim is verjaard. Daarbij kan, net zoals in de Rawagede-zaak (NJ 2012/578), een rol spelen de derogerende werking van de redelijkheid en billijkheid. De Staat zal zich ook moeten verweren in een door Zegveld te starten procedure door nabestaanden en erfgenamen van Nederlandse dwangarbeiders die in 1942 en 1943 hebben gewerkt aan de Birma-spoorlijn. Dit roept de vraag op welke donkere bladzijden uit onze geschiedenis nog meer zullen leiden tot claims tegen de Staat. Moet alle “oude” pech weg, ook als er meer dan 70 jaar is verstreken?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top