Moot Court, de oefenrechtbank, is een universitair vak dat meestal in het tweede jaar terugkomt. Je krijgt een laagdrempelig dossier met een casus en bijlagen op grond waarvan je een pleitnota voorbereidt, om vervolgens in een fictieve rechtbank een juridisch-overtuigend pleidooi als advocaat te houden tegenover een docent die rechter speelt. Goede voorbereiding is wel écht van belang om een mooi cijfer te halen. Daarom hier vijf handige tips voor je op een rijtje.
Tip 1. Onderzoek vergelijkbare jurisprudentie
De dossiers die door docenten worden gegeven zijn meestal gebaseerd op bestaande rechtszaken. Het is van belang dat een advocaat met sterke argumenten komt om de rechter van zijn of haar juridisch standpunt te overtuigen. Door vergelijkbare jurisprudentie te lezen wordt sneller duidelijk welke argumenten doorslaggevend kunnen zijn voor je eigen pleidooi. Parafraseer of citeer en verwijs naar de rechtsoverwegingen in de pleitnota. Wellicht dat de Hoge Raad in het verleden criteria heeft geformuleerd die in casu van toepassing zijn. Daarmee kun je een pleidooi overtuigender over laten komen.
Tip 2. Houd iets bij de hand om mee te schrijven
Deze klinkt misschien niet zo belangrijk, maar toch is het wel zo. Wanneer je luistert naar het betoog van de wederpartij komen er punten voorbij die niet correct zijn, of in ieder geval tegenargumenten verdienen. Alle argumenten onthouden is niet zo een goed idee. Je kunt ze beter meteen opschrijven wanneer de andere partij aan het woord is. Zo schreef ik mijn tegenargumenten ter plekke onderaan mijn pleitnota, en was ik niets vergeten. Houd dus zeker iets bij de hand om mee te schrijven.
Tip 3. Verdiep je in de relevante leerstukken
Dolus, culpa en noodweer(exces) zijn voorbeelden van leerstukken die terug kunnen komen tijdens Moot Court. Een goed begrip van het centrale leerstuk op basis van het dossier is belangrijk, omdat de rechter er geheid vragen over gaat stellen. Als je tijdens het pleiten niet of vaag antwoord geeft, kom je als advocaat minder overtuigend over. En dat gaat natuurlijk ten koste van het eindcijfer. Gebruik je studieboeken, colleges en het internet ter verdieping. Besteed aan dit deel dus wat extra tijd.
Tip 4. Oefen met andere rechtenstudenten
Oefen je pleitnota hardop. Zo onthoud je het beter en kun je oefenen door de juiste accenten te leggen. Doe dat zeker. Wat dan nog ontbreekt zijn tegenargumenten en vragen, en dat is exact wat er gebeurt tijdens de eindzitting van Moot Court. Beter om dit van tevoren mee te maken. Met docenten is het niet mogelijk om net vóór de eindzitting te oefenen. Zoek daarom andere rechtenstudenten op die ook Moot Court volgen. Met WhatsApp kan je een groepschat maken en feedback vragen of fysiek afspreken. Luister naar elkaar en doe vooral inspiratie op.
Tip 5. Bekijk video’s en neem deel aan een echte zitting
Om te zien hoe het er in de praktijk aan toegaat, is ten eerste YouTube een geweldige bron. De zoekterm ‘pleidooi advocaat’ toont veel video’s waarin advocaten in de rechtbank voor hun cliënten staan te pleiten. Het is mogelijk om een echte zitting bij te wonen, dat is zelfs nog beter dan online. Analyseer in beide gevallen de (non)verbale communicatie van de advocaten en de interactie met de rechter, en gebruik het als inspiratie voor het eigen pleidooi tijdens de eindzitting van Moot Court.
Deze tips kun je voor alle rechtsgebieden gebruiken. Van een student aan een student. Succes!