Mr. proef

Delen:

Kan een ‘smeerdip met roomkaas en verse kruiden’, auteursrechtelijk worden beschermd? En maakt een andere, sterk gelijkende smeerdip, daar dan inbreuk op? De Gelderse rechtbank kwam aan deze vragen niet toe, omdat onvoldoende zou zijn gesteld “welke elementen of combinatie van elementen van de smaak van het Heksenkaas product leiden tot het vereiste eigen, oorspronkelijke karakter en persoonlijk stempel”. Maar vooral omdat de rechtbank niet wilde proeven. Dat is vreemd. Een Haagse rechter proefde eerder dit jaar wel en stond een bewijsbeslag toe tegen de maker van een andere Heksenkaas taste-alike.

Als het gaat om de vraag of tekst, beeld of geluid voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen, leest, kijkt of luistert een rechter altijd zelf. Hier had de rechter ook zelf moeten proeven. De vraag of een product voldoende creatief is om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen is altijd tamelijk subjectief, maar moet uiteindelijk door de feitenrechter worden beantwoord, bij voorkeur op basis van eigen waarneming.

Dat rechters zelf mogen proeven is recent beslist door de Hoge Raad. Dat gebeurde in een zaak over de smaak van een sterke drank in verband met de accijns-tariefindeling: “Voorts is voor het beoordelen van de organoleptische eigenschappen het instellen van een smaakpanel (van deskundigen) niet vereist, aangezien de rechter ook zelf proefondervindelijk tot een oordeel kan komen over de smaak, de geur en het uiterlijk van dranken”.

Dat smaken auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn is aannemelijk, nu de Hoge Raad in 2006 al heeft besloten dat geuren van bijvoorbeeld parfums beschermd kunnen zijn. Of deze Heksenkaas beschermd is en of de kopie er te veel op lijkt, zal de feitenrechter ‘proefondervindelijk’ moeten vast stellen. Het onderwerp geeft intussen een onweerstaanbare aandrang tot ‘smaakvolle’ woordspelingen: proof of the pudding, hete brei, ‘rechter verslikt zich’, ’er kaas van maken’ en het onvermijdelijke ‘erover twisten’.

Vindplaatsen:

Rb. Gelderland 10 juni 2015, IEF 15013 (Heksenkaas/Witte Wievenkaas)

HR 19 september 2014, ECLI:NL:HR:2014:2708 (Siebrand)

Vzr. Rb. Den Haag 13 januari 2015, IEF 14767 (Heksenkaas/Magic Cheese)

HR 16 juni 2006, ECLI:NL:HR:2006:AU8940 (Lancôme/Kecofa)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven