Mr. Rally, mooie dag voor goed doel

Delen:

Foto Chris van Houts

Rijden over de mooiste routes van Nederland, samen met andere juristen in bijzondere old- of newtimers? Een gezellige dag beleven met advocaten die het leuk vinden om aan de hand van een routeboek een rallyparcours door landelijk Nederland te rijden? En daarna lekker napraten tijdens de borrel? De Mr. Rally biedt het allemaal. Doe op 9 september mee met het juridisch auto-evenement van het jaar! De opbrengst gaat naar Lawyers for Lawyers.

Edith Molemans. Foto Boontje Advocaten

Voor Edith Molemans en Esther Markestein, allebei advocaat bij Boontje advocaten, was de rally op 17 september 2016 in meerdere opzichten een topdag. “Niet alleen vanwege het prachtige parcours, maar ook omdat we wonnen,” zegt Molemans. Voor Esther Markestein was het om nog een derde reden een bijzondere dag. De tocht eindigde op Buitenplaats Amerongen, waar ze in 2015 getrouwd is.

Esther Markestein. Foto Boontje Advocaten

De equipe Molemans/Markestein deed 2016 voor de vierde keer mee. “We zijn vrij fanatiek,” vertelt Esther. “Het eerste jaar werden we tweede, dus het jaar daarop hoopten we eerste te kunnen worden, maar we werden vierde. In 2016 dachten we: het is nu of nooit, en we werden eerste.”

Puzzelen

Molemans was navigator, en Markestein zat aan het stuur van de Mini Cooper. “De lol is puzzelen,” zegt Markestein. “Als de een iets roept, weet de ander hoe en wat. Het spelelement spreekt ons erg aan. We zijn rallygek geworden.” Molemans: “Je moet goed opletten. En heel goed schakelen tussen de verschillende opdrachten.”

Bart van Tongeren. Foto NOvA

Ook algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) Bart van Tongeren is van de partij. “De NOvA vindt het heel nuttig dat geld wordt ingezameld voor Lawyers for Lawyers en ziet het als een goede aanvulling op wat de NOvA in Nederland doet,” zegt de deken. “Namelijk het bewaken en beschermen van een goede rechtsbedeling en een goed functionerende rechtsstaat.”

Van Tongeren, die ook de prijsuitreiking doet, is een groot liefhebber van klassieke Franse auto’s. “Ik rijd met mijn Citroën DS21 uit 1969 mee,” vertelt hij. “Ik heb die auto, die nog steeds grotendeels in originele staat verkeert, in 1997 uit Frankrijk gehaald.”

De deken kijkt met veel belangstelling naar de toekomst van mobiliteit. “De ontwikkelingen op het gebied van duurzame E-mobility, autodelen, waterstof en andere innovaties gaan snel. Misschien wel net zo snel als de ontwikkelingen die op de advocatuur gaan afkomen. De advocatuur staat niet stil, zeker niet op 9 september.”

Grant Touring

Advocaat William Schonewille (BarentsKrans) was vorig jaar bijrijder in de auto van chauffeur Peter den Hertog (partner bij Grant Thornton).  “Een ontspannende dag met een competitief element in een mooie auto op onbekende weggetjes,” is zijn impressie.

“Toen Peter den Hertog mij vroeg om samen de rally te rijden, heb ik meteen ja gezegd,” vertelt Schonewille. Na een ontdekkingsreis over landelijke weggetjes in de provincie Utrecht legde het duo Grant Touring beslag op een vierde plaats.

Bij de Mr. Rally rijden de deelnemers een aantal uitgestippelde routes die zij moeten vinden dankzij verborgen of cryptische aanwijzingen. De sleutel tot het succes is de samenwerking tussen rijder en navigator. Als rijder is het vooral belangrijk om niet harder te rijden dan dat de navigator de kaartsituatie kan lezen.

“Makkelijk is het niet,” meent Schonewille. “Je verrijdt jezelf vrij snel. Uiteindelijk zijn wij nat gegaan op de tijdmeting. We hebben te langzaam gereden.”

Blindelings vertrouwen

Chauffeur Peter den Hertog (Grant Thornton) deed mee omdat Lawyers for Lawyers hem aanspreekt: “Ik denk dat de rechtstaat overal optimaal moet kunnen functioneren.”

Het belangrijkste van rallyrijden is voor Den Hertog dat je als bestuurder blindelings vertrouwt op je bijrijder. Dat trof voor Den Hertog: “Want ik had een heel fanatieke bijrijder.” De Grant Touring equipe reed in een twintig jaar oude Mercedes E280, geheel uitgevoerd in de kleur violet, en door Den Hertog uit Duitsland geïmporteerd.

De opbrengst van de rally gaat als elk jaar naar Lawyers for Lawyers, dat zich wereldwijd inzet voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. Daar is geld voor nodig, en daarom is voorzitter Phon van den Biesen (Van den Biesen Kloostra Advocaten) blij met de steun van de Mr. Rally.

Lawyers for Lawyers besteedt dit jaar veel aandacht aan Turkije, waar tientallen processen worden gevoerd tegen advocaten. “Als Koerdische activisten worden gearresteerd, komen hun advocaten in beeld als verdachte van subversieve activiteiten. Naar die processen sturen wij vaak advocaten. Het is belangrijk om aandacht te krijgen in de Turkse media, en dat de Turkse rechters zich op de vingers gekeken weten.”

Colombia

Andere ‘probleemlanden’ zijn Thailand, Colombia, Saoedi-Arabië en voormalige Sovjetrepublieken zoals Kazachstan. “We ondersteunen advocaten met proceswaarneming en fact finding missies. En we dienen aan de lopende band stukken in bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Soms neemt de Mensenrechtenraad de aanbevelingen van die commissie over.”

Juist vanwege de steun aan dit goede doel moedigt Edith Molemans advocaten aan om mee te doen aan de rally. “En ook omdat het een mooie dag is.”

Wilt u dit goede doel steunen? Schrijf u dan snel in via www.mr-rally.nl. Bekijk hier het verslag van de Mr.Rally van 2016.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven