Mr. van de week is prof. Bas Kortmann, rector magnificus van de Radboud Universiteit. Kortmann is donderdag 9 september dagvoorzitter van het symposium ‘Lessen uit het rapport Scheltema’, over de gevolgen van het rapport van de commissie Scheltema over de ondergang van de DSB Bank. Het symposium wordt georganiseerd door het Instituut voor Financieel Recht (IFR), onderdeel van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht (OO&R), in samenwerking met het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO), beide behorend tot de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het congres kent als centrale vraag: Lessen uit het rapport Scheltema: Is wetswijziging wenselijk? Graag kort uw antwoord op deze vraag.
Met de bestaande wettelijke instrumenten komen we een heel eind, maar ze moeten beter worden gebruikt. De wettelijke bepalingen betreffende de zogenaamde noodregeling in de Wft en die in de Faillissementswet betreffende het faillissement van een kredietinstelling zijn voor verbetering vatbaar.
Het ligt voor de hand deze regeling aan te passen tegelijk met de invoering van de nieuwe Insolventiewet die de huidige Faillissementswet moet vervangen.
Vier sprekers en zes panelleden, dat wordt nog een hele klus om daar iets eensluidends uit te krijgen. Wanneer is voor u dit congres geslaagd?
Eensgezindheid behoeft niet te worden bereikt. Het congres is geslaagd als de voordrachten en de discussie nieuwe ideeën opleveren die nadere overweging waard zijn.
Wij hoorden commissielid Du Perron op de radio zeggen dat Pieter Lakeman met zijn oproep geld weg te halen bij DSB onverantwoord heeft gehandeld, evenals de journalisten die hem de ruimte daarvoor boden. Wat vindt u?
De oproep van Lakeman was onverstandig en ondoordacht. Hij heeft ook de belangen van de spaarders geschaad. De journalisten hadden zich vanaf het begin veel kritischer tegenover Lakeman moeten opstellen.
Hebt u zelf bij DSB of Icesave gebankierd?
Neen, en ik heb dat ook nooit overwogen. Overigens vind ik dat spaarders die dat wel hebben gedaan, weinig kan worden verweten.
Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Meerdere personen hebben mij geïnspireerd, waaronder de te vroeg overleden professor Peter Birks (Oxford) en mijn voorganger professor mr. W.C.L. van der Grinten, maar ook veel van mijn veelal jonge medewerkers. Het is een voorrecht om aan een universiteit met zoveel talent te mogen werken.
Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Mooi was art. 563 oud BW dat onroerende duiven, konijnen en visschen kende. Het mooist is art. 1 Grondwet dat onder meer discriminatie wegens godsdienst of ras verbiedt. Het in deze bepaling vervatte grondrecht wordt ook door sommige politici onbeschaamd geschonden.
Welk wetsartikel het slechtst?
Art. 3:84 lid 3 BW waarin het zogenaamde fiducia-verbod is vervat.
Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?
Dat hoop ik nog mee te maken bij de invoering van de nieuwe Insolventiewet.
Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Rechtspraak.nl
Welk boek las u het laatst?
Het verdriet van de hanen van György Konrád, dat opent met een ijzersterke dialoog tussen twee hanen.
Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Willem, onze kat, omdat ik degenen die mij lief zijn, geen verblijf in de nor toewens.
Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl