Mr. van de week: Robert van Peursem

Delen:

Robert van PeursemMr. van de week is Robert van Peursem. Per 1 april wordt hij raadsheer bij het gerechtshof Den Haag. Nu is Van Peursem nog senior rechter bij de afdeling intellectuele eigendom van de rechtbank Den Haag. Verder is hij internationaal actief op IE-terrein.

Voor een rechter met een bijzondere belangstelling voor IE is het Gerechtshof Den Haag vanwege zijn exclusieve bevoegdheid tot het behandelen van IE-zaken in hoger beroep eigenlijk wel een soort snoepwinkel toch?

Dat kun je wel zeggen. We zitten zowel nationaal als internationaal op een prachtplek voor IE-ers – de beste eigenlijk. Nationaal krijgen we alle octrooi-, kwekersrecht-, Gemeenschapsmerken en –modellenzaken. Door die specialisatie komen er ook niet-exclusieve IE-zaken relatief vaak naar Den Haag. Onlangs is door een Franse professor ‘gemeten’ dat onze Europese collega-rechters relatief vaak naar ons verwijzen in hun eigen uitspraken of de onze raadplegen.

U bent op IE-gebied zowel nationaal als internationaal actief. Zo bent u onder meer lid van een expertgroep die de Europese Commissie adviseert. Wat houdt dit eigenlijk in?

In de expertgroep zitten Europese octrooirechters, -advocaten en industrievertegenwoordigers die de Commissie en de Raadsvoorzitterschappen adviseren over een nieuw op te zetten Europees Octrooigerecht en het eenheidsoctrooi dat straks moet gelden voor 25 van de 27 EU-landen. Zij willen van ons als praktijkmensen horen hoe je zoiets technisch het beste opzet, wat voor procedureregels handig zijn, etc. Dan helpt het dat Nederland naast Engeland en Duitsland tot de landen gerekend wordt met de beste octrooirechtspraakreputatie van Europa. Het is nu een bijzonder spannende tijd. Er is nog steeds geen politieke overeenstemming, maar men is wel heel dichtbij. Na juni 2012 kan het snel gaan als men het eens wordt over de zetel van het Europese octrooigerecht.

Op welke gebieden binnen het IE kunnen we binnenkort interessante jurisprudentie verwachten?

Het auteursrecht is in beweging, het Luxemburgse hof komt met de ene na de andere uitspraak. In het octrooirecht probeert de rechtspraak in de zaken met standaardoctrooien, zoals Apple/Samsung, nieuwe wegen in te slaan op het kruisvlak van octrooirecht en mededingingsrecht. Ik verwacht ook ontwikkelingen in het modellenrecht na een eerste niet onomstreden uitspraak van kort geleden uit Luxemburg.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Engelse octrooirechters zijn voor mij een grote inspiratiebron, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. We passen in Europa per land hetzelfde geharmoniseerde octrooirecht toe, vaak in parallele zaken. Onze directe collega’s zitten niet in Nederland, maar over de Europese grens. In Londen zijn dat woordkunstenaars met een groot vermogen de techniek tot in de finesses te doorgronden. Hun uitspraken lezen vaak als een novelle.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art 2014(1) BW (oud): ‘bezit geldt als volkomen titel’. Dat opende voor mij de magie van het burgerlijk recht, daar werd ik door gegrepen als student: Dat dat betekende dat bezit van een roerende zaak eigendom legitimeert. Haar opvolger, art. 3:119(1): ‘bezitter wordt vermoed rechthebbende te zijn’ is zoveel bleker!

Welk wetsartikel het slechtst?

Art.7 Merkenrichtlijn. In de Benelux kenden we vroeger wereldwijde uitputting in het merkenrecht, nu is dat Europese uitputting geworden. Een protectionistische maatregel.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Tot nu toe een trits: 1) winnen Kluwer’s Post Scriptum Prijs als student, 2) mijn 1e eigen kort geding als advocaat-stagiair (wat een megastress!) en 3) mijn omvangrijkste octrooi kort geding als voorzieningenrechter in de thuistapzaak.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

eplawpatentblog.com, ipkitten.blogspot.com, baillii.org, ieforum.nl, boek9.nl, rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

‘Kameraad Baron’ van mijn oud klasgenoot Jaap Scholten. Een beklemmend relaas over de teloorgang van de Transsylvaanse aristocratie in communistisch Hongarije/Roemenië, maar vooral een boek over de veerkracht van die families, prachtig!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Wat een vraag zeg, moet ik die beantwoorden? Liefst met niemand. Als ik toch moet kiezen: dan met Joop Zoetemelk – lekker rustig type en als we toch eens onze mond open doen, hebben we het over een wederzijdse passie: fietsen (hard fietsen, bedoel ik).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven