“Na zo’n 20 minuten stond ik buiten en was ClaraLegal een feit”

Delen:

Ondernemen al vóórdat je afgestudeerd bent: een interview met de oprichter van ClaraLegal, Cheverny Fraser: “Door een jonge leeftijd heb je al snel een bepaalde gun-factor. Maak hier gebruik van.”

Kun je ons vertellen over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Cheverny Fraser, oprichter en tevens eigenaar van ClaraLegal. Ik woon in dynamisch Amsterdam. In 2017 heb ik de HBO-Rechten Bachelor behaald aan de Hogeschool van Amsterdam met een scriptie op het gebied van het personen- en familierecht. Een brede en praktische opleiding, echter miste ik de academische benadering van het recht. Zodoende ben ik doorgestroomd naar de pre-master Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit, welke ik in deeltijd volg. Inmiddels zit ik mijn laatste leerjaar. Ik heb o.a. ervaring opgedaan als juridisch medewerker bij verschillende advocatenkantoren, als paralegal voor een internationaal luchtvaartclaim bedrijf en als schademanager bij een verzekeringskantoor.

Wat doet/is ClaraLegal?

ClaraLegal is een online juridisch adviesbureau voor particulieren. Wij geven voornamelijk praktisch juridisch advies op het gebied van het consumentenrecht, huurrecht, arbeidsrecht en contractenrecht. Verder staan wij particulieren bij in de breedste zin van het woord. Hierbij kan worden gedacht aan het procederen bij de rechtbank, het opstellen van juridische brieven en het in bezwaar gaan tegen een besluit. Via social-media proberen wij het recht toegankelijk en helder te maken voor iedereen. ‘Clara’ betekent in het Latijn, helder.

Hoe/waarom kwam je op het besluit om ClaraLegal op te zetten?

Ik merkte op dat de advocatuur/de juridische wereld te oubollig was en dat men meer behoefte had aan vaste prijzen, transparantie, digitaal communiceren en makkelijke taal. Weg met juridisch jargon en meegaan met de tijd. We leven immers in een ‘kan ik het ook mailen?’-samenleving. Jammer dat de digitalisering van de rechtspraak wat gefaald is, maar ik vertrouw erop dat dit met de tijd goed zal komen.

Je bent zelf nog vrij jong. Is ondernemen niet iets voor mensen in een ander stadium in hun carrière?

Hoe het ook zij, ervaring binnen de juridische wereld of niet, ondernemen is echt een vak apart. Verder denk ik dat je het ondernemersgevoel hebt of niet hebt. Dat raak je niet kwijt. Ondernemen op jonge leeftijd geeft ontzettend veel voordelen en daar maak ik graag gebruik van. Het is fijn als je gratis toegang hebt tot alle juridische databanken als je naast het ondernemen ook studeert. Daarbij heb je veel literatuur tot je beschikking, dat scheelt investeringskosten. Verder denk ik dat ondernemen op jonge leeftijd geen negatieve invloed hoeft te hebben op de kwaliteit van je werkzaamheden. Het gaat om je ervaring en je drive om te leren. Bovendien heb ik in mijn netwerk twee advocaten en een aantal juristen waar ik terecht kan om te sparren over wat complexere zaken.

Welke drempels/wijze lessen ben je inmiddels al tegengekomen?

Ik heb al wat samenwerkingsgesprekken achter de rug. Helaas hebben deze nog niet geleid tot een samenwerking, omdat ik niet goed naar voren bracht wat mijn bedrijf daadwerkelijk te bieden had. Een wijze les is dus, weet wat je te bieden hebt, maar breng dit ook duidelijk over op je potentiele samenwerkingspartner. Gelukkig heb ik hier van geleerd en daar gaat het uiteindelijk om.

Naar mijn gevoel staat de Kamer van Koophandel overigens niet te springen als jij jouw onderneming komt inschrijven. Dagelijks schrijven honderden ondernemers zich in. Het ondernemen brengt risico’s met zich mee en daar behoeden ze je voor. Ik moest een kleine pitch geven over mijn bedrijf. Waarom ik denk dat mijn bedrijf (financieel) succes zal behalen. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Na zo’n 20 minuten stond ik buiten en was ClaraLegal een feit.

Heb je tips voor diegenen die ook geïnteresseerd zijn om voor zichzelf te ondernemen?

Start voordat je er klaar voor bent, maar wees wel realistisch. Werk niet te lang aan je ondernemings- plan, maar pas je doelen gaandeweg aan. Als je een jonge ondernemer bent zorg dan dat je op hetzelfde niveau zit als de persoon die tegenover je staat ongeacht zijn/haar leeftijd of functie. Als je kennis op orde is, hoor je daar namelijk niks meer over. Door een jonge leeftijd heb je al snel een bepaalde gun-factor. Maak hier gebruik van.

Hoe kwam je aan startkapitaal en waar werk je?

Anders dan bij een product het geval is, zit kennis en expertise gewoon in je hoofd. Als juridische dienstverlener heb ik dus weinig moeten investeren. Investeren in een goede website is wel van cruciaal belang. Ik werk volledig digitaal, waardoor ik gemakkelijk aan de keuken tafel aan dossiers kan werken. Regelmatig ben ik te vinden op een flexkantoor, indien ik een intakegesprek heb met een client of gewoon een dagje buitenshuis wil werken. Het doel is om op korte termijn een eigen kantoorruimte te zoeken.

Waar ben je trots op?

Binnen korte tijd heb ik een team van juridische gastauteurs samengesteld die wekelijks juridische blogs schrijven namens ClaraLegal. Op die manier dragen ze bij aan het doel van ClaraLegal, namelijk het recht helder en toegankelijk maken voor iedereen.

Heb jij ook ideeën om voor jezelf iets te beginnen of lijkt dit jou helemaal niks? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven