Nederlandse strafrechtadvocaten zwaar onder vuur in Marengo-proces

Delen:

De afgelopen weken lijkt het proces rondom Ridouan Taghi het middelpunt te zijn van de media. Buitenom de organisatie van Taghi, worden nu ook de advocaten van de organisatie onder de loep genomen. Het OM verdenkt vijf advocaten onder andere van het doorsluizen van geheime informatie aan de organisatie van Taghi.

Uit chatberichten die het OM in handen heeft, blijkt dat Taghi er in het verleden achter probeerde te komen wat justitie precies wel en niet weet. Hij geeft meermalen de opdracht om topadvo’s in te zetten, zodat hij er snel achter kan komen wat politie en justitie tegen hem heeft. Dit deed hij niet zonder succes, als we kroongetuige Nabil B. moeten geloven. Dankzij verschillende advocaten kreeg hij informatie doorgespeeld waardoor hij precies wist hoe het onderzoek in elkaar zat, aldus Nabil B.

Kernwaarden

Volgens het OM blijkt uit deze chatberichten dat er meerdere advocaten zijn die geldbedragen hebben aangenomen van Taghi’s organisatie. Daarnaast beschuldigt het OM in ieder geval één advocaat van het schenden van beperkingen. Verdachten in beperking mogen geen contact hebben met anderen. Ze mogen alleen met de advocaat praten over de zaak. Met niemand anders. Ook de advocaat mag onder geen enkele omstandigheid informatie naar buiten brengen in geval van beperkingen. Bij schending van deze regel wordt voor de advocaat gesproken over het opzettelijk schenden van de geheimhoudingsplicht. Als dat het geval is, maakt het voor de tuchtrechter niet meer uit of het onderzoek ook daadwerkelijk schade heeft opgelopen door die schending. Het is een erg zwaar tuchtrechtelijk verwijt. Advocaten hebben zich te houden aan bepaalde kernwaarden. Denk bijvoorbeeld aan partijdigheid (een advocaat dient partijdig te zijn en komt alleen op voor de belangen van zijn cliënt), of aan integriteit en onafhankelijkheid (indien een advocaat onder druk wordt gezet door zijn cliënt, heeft dit invloed op de mate van onafhankelijkheid). Deze kernwaarden willen onder omstandigheden nog wel eens botsen.

Indien blijkt dat de advocaten zich niet aan de regels hebben gehouden, dienen zij voor de Raad van Discipline te komen. Deze beslist vervolgens of de advocaat wordt gewaarschuwd, berispt, geschorst of, dit gebeurt in uitzonderlijke gevallen, geschrapt van het tableau. Zaken waarbij met opzet een geheimhoudingsplicht wordt geschonden, worden altijd tuchtrechtelijk (en niet strafrechtelijk) aangepakt.

Furieus

Tijdens de zitting wilde het OM ondanks de heftige beschuldigingen toch de namen noemen van de advocaten in kwestie om misstanden te voorkomen. Je kunt je voorstellen dat de vijf advocaten furieus zijn over deze beschuldigingen. Advocatenkantoor Ficq & Partners noemt de aantijgingen van het OM “de zoveelste aanval op de strafrechtadvocatuur, waaronder een aantal van ons kantoor.” Er wordt ook wel gesproken over een absoluut dieptepunt in het opereren van het OM. Een van de advocaten, Bouchikhi, liet los dat het lijkt alsof er een container stront over hen wordt gegooid.

Op 14 augustus jl. was de voorlopig laatste inleidende zitting, maar wordt dus zeker vervolgd!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven