Netflix kan straks mee op vakantie

Delen:

Binnenkort kan een Nederlander met een Netflix abonnement ook op de camping in Frankrijk legaal naar zijn favoriete films en series kijken, met Nederlandse ondertiteling.

Dat gebeurt wanneer de ‘Verordening betreffende de grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt’ van kracht wordt die op 9 december 2015 door de Europese Commissie is voorgesteld.

Nu nog moeten Europeanen die binnen de EU op reis zijn ‘het dikwijls stellen zonder onlinediensten voor films, sportprogramma’s, muziek, e-books of games, waarvoor zij in hun eigen land hebben betaald’, aldus het persbericht. Met de voorgestelde verordening ‘worden deze beperkingen aangepakt, zodat EU-burgers op reis kunnen beschikken over de digitale inhoud die zij thuis hebben gekocht of waarop zij een abonnement hebben. Grensoverschrijdende portabiliteit is een nieuw EU-recht voor consumenten en zal naar verwachting worden gerealiseerd in 2017’.

Het gaat om on-line content diensten voor consumenten, waarvoor betaald moet worden of waarbij de verblijfplaats van de abonnee wordt gecontroleerd én waarbij de toegang niet gebonden is aan een specifieke locatie, zoals de decoder thuis, maar ook op bijvoorbeeld smartphone of tablet te zien is. Die “portable” dienst moet de consument dan ook op reis kunnen benaderen, overal in de EU. Aanbieders zijn verplicht dit mogelijk te maken; contractuele bepalingen die in de weg staan, zijn niet afdwingbaar. En het auteursrecht? Openbaarmaking van dit soort diensten wordt geacht alleen plaats te vinden in het land waar de abonnee woont, niet in het land waar hij op dat moment feitelijk verblijft.

Dit nieuwe ‘recht op grensoverschrijdende portabiliteit’ wordt ook van toepassing op bestaande contracten en krijgt bij inwerkingtreding dus onmiddellijke werking.

Hiermee wordt misschien niet het grootste probleem opgelost waar de EU momenteel mee worstelt, maar het is zonder meer een interessante ontwikkeling. Vooral ook voor Europarlementariërs die veel reizen, bijvoorbeeld tussen Brussel en Straatsburg. De kans dat dit voorstel snel wordt aangenomen is dan ook groot. Mogelijk is het een opmaat naar meer verplichte pan-Europese licentieverlening en verdere Europese harmonisatie van auteursrecht.

Voorstel voor een Verordening betreffende de grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt’ (COM(2015) 627 final), Brussel, 9 december 2015.

(met dank aan Paul Kreijger)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven