Netflix: When They See Us

Delen:

Tijdens de meest recente presidentsverkiezingen in de VS raakte ik geïnteresseerd in het verhaal over The Central Park Five toen ik een documentaire over ze had gezien. Sinds eind mei is er nu ook een miniserie hierover beschikbaar op Netflix. Vanaf het moment van het verhoor, dertig jaar geleden, zijn er al een heleboel protesten geweest. De serie heeft nu zelfs voor zoveel ophef gezorgd, dat velen de betrokken OvJ Linda Fairstein boycotten.

When They See Us gaat (in grote lijnen, want ik wil eigenlijk niets spoilen) over vijf tieners die allemaal hebben gezeten naar aanleiding van een brute verkrachting in Central Park (NY) in 1989. Nadat het lichaam van het slachtoffer was gevonden, werd er een soort heksenjacht gehouden. Uit een grote groep jongens is er eigenlijk random een selectie gemaakt. Tijdens de ondervraging lieten de jongens al snel weten dat ze niets te maken hadden met de verkrachting en ook niet wisten wie het wel had gedaan. De politie had ze toen een valse belofte gedaan om een verklaring uit te lokken: als ze zouden beschrijven (lees: verzinnen) wat er was gebeurd en wie welk aandeel had, zouden zij vrijuit gaan.

Blog gaat verder onder de trailer.

https://www.youtube.com/watch?v=u3F9n_smGWY

Als je kijkt naar het verhoor is het honderd procent duidelijk dat het gaat om verklaringen die door de politie waren ingefluisterd. Het was overduidelijk dat ze moeite hadden met het goed uitspreken en onthouden van de namen, waaruit je kunt afleiden dat het merendeel elkaar niet eens kende. Delen van het verhoor waarin de valse verklaringen zijn afgelegd, zijn terug te vinden op YouTube. In de filmpjes is verder te zien hoe ze allemaal iemand anders aanwijzen.

Ze zijn veroordeeld, ook al zaten er inconsistenties in de verhalen en werd er totaal geen rekening gehouden met procedurevoorschriften. Trump had zelfs tienduizenden dollars geïnvesteerd in artikelen waarin hij duidelijk maakte dat hij de doodstraf wilde voor een van de verdachten, Yusef Salaam. Dit is niet gebeurd, maar alle vijf kregen wel gevangenisstraffen opgelegd. De straffen varieerden van vijf tot vijftien jaar.

Het DNA van een veroordeelde moordenaar en massaverkrachter was uiteindelijk vergeleken met dat wat was gevonden op het lichaam van een slachtoffer, omdat hij had bekend; het was een match. De staat heeft toen de aanklachten tegen The Central Park Five ingetrokken, nadat zij al jaren hadden gezeten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven