Niets is wat het lijkt: fake LinkedIn-accounts

Delen:

Fake it till you make it?! Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om online een beeld te schetsen van jou als persoon dat totaal niet overeenkomt met de realiteit. Er zijn zelfs mensen die hun volgers hebben doen geloven op verre reizen te zijn, terwijl ze feitelijk gewoon thuis zaten.

Door gebruik te maken van photoshop-programma’s kun je het doen voorkomen dat je bij bijzondere bezienswaardigheden en mooie stranden staat. Naast deze vorm van misleiding is er ook nog een variant die veel verder
gaat: het volledig creëren van een identiteit. Niet op de catfish-wijze door je voor te doen als een ander, wel degelijk bestaand persoon, maar door een nepprofiel te creëren met een nepfoto en onjuiste informatie.

Het perfecte LinkedIn-profiel (bestaat niet?)

Onlangs bleek dat er, naast de vele andere nepprofielen op internet, een fake LinkedIn-account bestaat van ‘Katie Jones’. Alles op dit profiel blijkt nep te zijn, waaronder haar imposante cv en foto. Het is in dit geval beangstigend dat alle connecties die de zogenaamde Katie legde, wél echt zijn. Wat blijkt nu? Er worden vanuit een computer in Azië enorm veel vriendschapsverzoeken verstuurd en naar alle waarschijnlijkheid zitten er
buitenlandse spionnen achter de nepprofielen. Zij gebruiken dit middel als lokaas. Het bizarre fenomeen van het ontwerpen van een nepfoto is ontstaan doordat men met speciale software gezichten van niet-bestaande mensen kan creëren.

De positieve kant van de technologie

Het creëren van een nepfoto om zo alles voor te liegen en mensen op te lichten klinkt wat ons betreft behoorlijk eng, maar toch kan deze technologie ook voor goede doeleinden gebruikt worden. Zo heeft Terre des Hommes met nep-accounts van nep-kinderen pedoseksuelen in de val gelokt. Het is natuurlijk erg goed dat deze problematiek op deze wijze aangepakt kan worden.

https://gph.is/2QxLLSH

We zijn ondertussen al bekend met fake news (*stem Trump*), catfish, identiteitsfraude en nep-volgers, maar moeten we in de toekomst ook alert zijn op online-profielen waaraan alles nep is? Er bestaan tegenwoordig zelfs websites met tips hoe je een nepprofiel kunt herkennen. Opvallend is dat de profielen in de meeste gevallen bestaan uit ‘perfecte’ informatie en een mooie foto. Helaas worden er ook steeds meer berichten verstuurd door fake recruiters. Let dus in de toekomst goed op met wie je een connectie maakt!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven