Bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap
Wellicht heb je het al via je universiteit gehoord, maar het blijft een punt dat aandacht verdient: de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Het kabinet wil 1 miljard euro bezuinigen op het hoger onderwijs en de wetenschap. En dat is niet alles, het nieuwe kabinet wil naast deze bezuinigingen ook een langstudeerboete opleggen. Maar wat is nou een langstudeerboete? Een bachelor- of een masterstudent moet 3.000 euro extra collegegeld betalen als hij of zij langer dan nominaal studeert. In de plannen staat dat deze boete in het collegejaar 2026-2027 wordt ingevoerd. De studievertragingen kosten geld, omdat de overheid meestal meebetaalt met de studies. Een tussenjaar levert geen boete op als je niet staat ingeschreven aan een instelling.
Bezuinigingen op cultuursector
De plannen van het nieuwe kabinet gaan niet alleen over het hoger onderwijs en de wetenschap, maar ook over de cultuursector. Zo is een drastische verhoging op de btw op cultuur, sport, boeken en horeca aangekondigd. De huidige btw op de cultuursector is 9%. Met de verhoging zal de btw op de cultuursector 21% zijn. Deze verhoging wordt ook wel de cultuurstrijd genoemd. Mensen met een beperkt budget wordt op deze manier niet de kans geboden om verschillende activiteiten te verrichten of te lezen. Daarom wordt op deze btw-verhoging negatief gereageerd. Want waarschijnlijk zal bijvoorbeeld het aantal festivalgangers afnemen, en het aantal bezoekers van musea. Hoe de cultuursector geraakt zal worden, gaan we de komende tijd zien.Â
Treinreizen
Wie geen gebruik maakt van de studenten-ov, zal de gevolgen van het reizen met NS in de portemonnee voelen. Aanvankelijk had NS een verhoging van 12% aangekondigd, maar het kabinet is bijgesprongen om de verhoging terug te dringen. Zo zullen de treinkaartjes de komende tijd 6% duurder zijn. Of de drukte in de treinen hierdoor zal afnemen, dat is nog niet te zeggen.
Zorgpremies stijgen
Ook de zorgpremies zullen het komend jaar hoger zijn. Het gaat ongeveer om een verhoging van 10 euro per maand. Dit zal verschillen per verzekeringsmaatschappij en type verzekering.Â
Meer geld kwijt?
Zoals het nu lijkt, zullen we in het komend jaar meer geld kwijt zijn aan het hoger onderwijs, cultuursector, het reizen en de zorg. Nog niet al deze plannen zijn definitief. De Tweede en Eerste Kamer moeten de plannen van het kabinet goedkeuren.