Nynke Brouwer (Dirkzwager) begon met tegenzin aan haar rechtenstudie

Nynke Brouwer begon met enige tegenzin aan haar rechtenstudie. Maar later genoot ze volop van de borrels en activiteiten van haar studievereniging. Door rechtsfilosofie werd ze echt gegrepen door het vak. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Nynke Brouwer 'toen'

Nynke Brouwer (1988) studeerde Nederlands recht aan de Vrije Universiteit (bachelor, 2007-2010) en de Radboud Universiteit (2010-2011). Sinds 2011 is zij advocaat bij Dirkzwager legal & tax. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, met name cybersecurity, cyberverzekeringen en privacy. Vandaag verdedigt zij haar proefschrift De cyberverzekering vanuit civielrechtelijk perspectief.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinnering heb ik aan de gezellige borrels en activiteiten van studievereniging QBDBD, zoals de studiereizen naar Londen, Straatsburg, Genève en Barcelona. De studievereniging was bovendien heel handig om snel mensen te leren kennen, wat met zo’n massale studie als Rechten best lastig kan zijn. En zeker als je, zoals ik, uit een ander deel van het land komt en niemand kent. Dat is meteen wat ik minder leuk vond: de enorme hoorcolleges waar weinig gelegenheid bestond voor vragen en waarin – als je braaf van tevoren alles had gelezen – weinig nieuws werd verteld. Neemt niet weg dat er ook een hoop hoorcolleges waren waar ik, door de kwaliteiten van de hoogleraren, zeker met veel plezier naartoe ging!

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak en waarom?
Alle vakken rondom aansprakelijkheid en verzekering waren mijn favoriet, vooral ook het mastervak Aansprakelijkheid & Verzekering dat destijds aan de Radboud werd gegeven. Dat was ook een van mijn redenen om de master in Nijmegen te volgen in plaats van in Amsterdam. Aansprakelijkheidsrecht vind ik heel dynamisch en gaat veel over het wegen van omstandigheden. Het verzekeringsrecht hangt sterk met het aansprakelijkheidsrecht samen en geeft het een extra, heel andere dimensie. De invloed van verzekeringen op onze maatschappij heb ik daarbij altijd heel boeiend gevonden.

Mijn minst favoriete vak was faillissementsrecht. Daaraan was ik in de master heel dapper begonnen als extra vak, maar ik moet eerlijk bekennen dat dit het enige vak is waarmee ik voortijdig ben gestopt…

Wie was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
Zoals volgens mij bij zoveel universiteiten het geval is, startte de studie Rechtsgeleerdheid aan de VU met het vak ‘Inleiding’. Dit vak duurde vrij kort en was vrij filosofisch ingestoken. Ik herinner mij dat de hoorcolleges werden gegeven door prof. Soeteman, die later in de studie ook verdiepingsvakken rechtsfilosofie gaf. Door zijn manier van college geven en de filosofische benadering werd ik direct gegrepen door het recht, terwijl ik de studie eigenlijk met enige tegenzin was begonnen. 

Nynke Brouwer over cyberpolissen en betalen van losgeld voor ransomware - Mr. online
Nynke Brouwer ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Achteraf bezien had ik er een complete talenstudie bij willen doen, bijvoorbeeld Franse taal en cultuur. Of in ieder geval meer keuzevakken van andere faculteiten: niet alleen talen, maar bijvoorbeeld ook een stukje informatica. Met meer kennis over IT zou ik mijn huidige specialisme, cybersecurity, nog verder kunnen uitbreiden.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Ervan uitgaande dat het leenstelsel wordt afgeschaft en de huidige generatie wordt gecompenseerd: geniet van de gelegenheid om zoveel mogelijk te studeren. Ga op kamers, probeer nieuwe vakken, kijk over de grenzen van je eigen studie heen, ga naar het buitenland, maar blijf bij jezelf.

Nynke Brouwer is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het artikel.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven