Oatly, vals beschuldigd?

Delen:

beeld: Depositphotos

Je ontkomt er haast niet aan: iedereen heeft het over duurzaamheid. En in dat kader wil je natuurlijk ook een goed alternatief voor traditionele koemelk. Gelukkig kwam Oatly! Alleen bleef Oatly niet vrij van kritiek…

Lange tijd ontbrak het aan goede alternatieven voor traditionele koemelk, totdat sojamelk de markt veroverde. Maar dat duurde niet lang: sojamelk bleek niet de geschikte vervanging te zijn. Soja wordt voornamelijk geproduceerd in de Amazone, wat kappen van bebossing zou stimuleren. Hiernaast wordt soja gebruikt in voer voor de veeteelt. Indirect is soja dus verweven met koemelk.

Gelukkig kwam Oatly! De havermelkfabrikant die wars is van bevuiling van het milieu en dierenmishandeling. ‘No milk, no soja, no badness’ luidt dan ook de slogan. Toch kreeg ook dit braafste jongetje van de klas een draai om de oren van de duurzame criticasters. Blackstone heeft namelijk 10% van Oatly geacquireerd. Blackstone, ’s werelds grootste private equitybedrijf, wordt er namelijk van beschuldigd dat het investeert in Braziliaanse bedrijven die zich bezig houden met het kappen van bomen om ruimte te maken voor de sojateelt.

De kritiek was hevig en intens. Sommige klanten besluiten te stoppen met het drinken van Oatly, concurrenten in de duurzame voedingsmarkt spreken in termen als ‘onzuiver’ en ‘superdom’. Slaan wij echter als consument niet door in de duurzaamheidseisen die we stellen aan bedrijven? Blackstone’s financiële tentakels spreiden over de gehele wereld. Het bedrijf is in tientallen als niet honderden sectoren actief. Blackstone zou dan weliswaar in Brazilië boomteelt financieren, maar het bedrijf heeft daarentegen ook het energieverbruik over haar gehele portfolio met 15% verlaagd, tienduizenden zonnepanelen geplaatst, watergebruik in haar horeca investeringen zeer gereduceerd en ga zo maar door. Is het niet te makkelijk om Blackstone weg te zetten als kolen stokende, boom kappende, milieuslechterik? Het kan heel goed zijn dat Blackstone meer doet voor de transitie naar een duurzame samenleving dan menig groen profilerend alternatief. Enfin, als Blackstone wel de grote boze wolf blijkt te zijn, is het dan juist niet een strategische meesterzet van Oatly om in Blackstone te participeren? De beste onderhandelingspositie is namelijk aan de bestuurstafel en niet in de milieumars.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven