OM seponeert strafrechtelijk onderzoek ‘mondkapjesdeal’?!

Wat met de mondkapjesdeal bedoeld wordt behoeft inmiddels geen toelichting meer. Echter, het vervolg van de mondkapjesdeal is nog niet zo helder. Zo heeft het Openbaar Ministerie besloten om het strafrechtelijk onderzoek naar de fraudezaken rondom de Stichting Hulptroepen Alliantie te seponeren. Deze mededeling roept logischerwijs de nodige vragen op. Hoe zit dat?

Delen:

foto: Depositphotos

Naar het handelen van de voormalig bestuurders loopt een civiel traject en een strafrechtelijk traject.

Civiele procedure

Op 28 april 2022 zijn de voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie geschorst en op 21 juli 2022 zijn de voormalig bestuurders ontslagen. Door het creëren en het laten voortbestaan van een belang dat tegenstrijdig was aan het belang van de Stichting Hulptroepen Alliantie, hebben zij zich bij de vervulling van hun taak – zo oordeelde de rechter – niet gericht naar het belang van de Stichting Hulptroepen Alliantie en de met haar verbonden onderneming. Daarnaast is aan de voormalig bestuurders aan bestuursverbod voor de duur van vijf jaar opgelegd. 

Strafrechtelijke vervolging

Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de fraudezaken rond de Stichting Hulptroepen Alliantie geseponeerd. Het Openbaar Ministerie heeft als reden hiervoor aangevoerd dat het maatschappelijk belang bij het vervolgen van de Stichting Hulptroepen Alliantie ontbreekt. Het voorgaande is het gevolg van het feit dat de voormalig bestuurders op een bepaalde wijze gehandeld hebben en dat de Stichting Hulptroepen Alliantie – waarvan zij geen bestuurder meer zijn – slechts het vehikel hiervoor was. Voorts heeft het nieuwe bestuur aangegeven dat zij schoon schip willen maken nu de bestuurders ontslagen zijn. Het onderzoek naar de drie voormalig bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie is daarmee niet van de baan. Zij worden namelijk verdacht van oplichting, witwassen van geld en verduistering. Hebben Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel al hun dubieus verkregen miljoenen teruggestort? Nee. Het Openbaar Ministerie heeft echter in de afgelopen maanden al beslag gelegd op zaken ter waarde van vele miljoenen euro’s. Eind april werd al voor 11.5 miljoen euro beslag gelegd op rekeningen die in Nederland ingeschreven zijn. Nadien is ook op buitenlandse tegoeden door de Nederlandse autoriteiten beslag gelegd.   

Kortom, to be continued

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven