Online proctoring: 1984 in je eigen studentenkamer

Delen:

Vooralsnog wordt de student – afgezien van een enkele politie-inval in studentenhuizen met kamers van zes vierkante meter – nog relatief mild getroffen door de coronacrisis. Toch lijkt daar verandering in te komen met het eventuele nieuwe online proctoring-beleid van hogescholen en universiteiten.

De dystopie die George Orwell in zijn veelvuldig aangehaalde toekomstroman ‘1984’ omschrijft, komt behoorlijk overeen met het mogelijke nieuwe beleid: online proctoring. Sommige universiteiten hebben op deze manier al tentamens afgenomen, andere universiteiten experimenteren nog.

Waar in de roman wordt geschreven over schermen die in allerlei gebouwen hangen van waaruit de overheid haar burgers in de gaten houdt en met alarmerende toon toespreekt, is dit realiteit voor studenten die via online proctoring tentamens afleggen. De student moet namelijk vanuit huis de webcam aanzetten (zo wordt er via een programma gelet op oogdetectie), de mobiele telefoon in beeld brengen en toegang geven tot zijn of haar computerscherm.

Privacy verliest het altijd van andere waarden

Uiteraard is het begrijpelijk dat universiteiten niet goed weten hoe ze kunnen voorkomen dat studenten fraude plegen tijdens hun tentamen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de tentamens doorgaan, niemand zit te wachten op studievertraging. Jammer is wel dat de privacy van studenten als eerste en dan ook gelijk bijzonder zwaar voor wordt geraakt. In een artikel van Trouw wordt goed uitgelegd hoe privacy het eigenlijk altijd verliest van andere waarden, zeker van gezondheid en veiligheid.

Maar juist daarom is het essentieel om privacy te waarborgen. Stel dat de universiteit je online op diverse manieren controleert en in de gaten houdt, maar jij dit niet wil? Het antwoord zal zijn: dan kun je het tentamen niet afleggen. Maar dan moet je het vak volgend jaar overdoen en zul je dus 2000 euro extra collegegeld moeten betalen. Een redelijk alternatief is er door universiteiten tot dusver nog niet aangeboden, maar dat moet er naar mijn mening wel (kunnen) zijn. Denk aan mondelinge tentamens via een videoverbinding, multiple choice-vragen, tijd inkorten (zodat je niet van alles kunt opzoeken), nabelmomenten (om te controleren hoe iemand tot zijn antwoord is gekomen) of laat studenten een essay schrijven. Belangrijk is dat studenten onderbouwen hoe ze tot een antwoord komen, je kunt ze ook laten verwijzen naar bronnen die wel toegestaan zijn. Er zijn dus genoeg opties. Het valt te betreuren dat universiteiten niet uitleggen waarom volgens hen dan wel aan de bekende subsidiariteitseis is voldaan.

Zo’n uitleg kan cruciaal zijn voor het accepteren van maatregelen die zo snel worden ingevoerd en in zulke mate ingrijpen in het recht van respect voor de persoonlijke levenssfeer en privacy (denk aan artikel 10 Grondwet en artikel 8 EVRM om maar even met artikelen te smijten).

Heb ik je kunnen overtuigen en ben jij het ook niet eens met het online proctoring-beleid? Wil je dat je privacy gewaarborgd blijft? Teken dan deze petitie, opgezet door Universiteit Tilburg: http://chng.it/DTRn2qwD

Lees ook deze artikelen over tentamineren in coronatijd, van Mr. Studenten-ambassadeur Kin Foon Liew:
4 opties: Tentamineren in de coronacrisis
Mondeling tentamen en het 2-vragensysteemtentamen

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven