‘Onsmakelijk niezende en gorgelende’ advocaat-stagiair wint zaak van patroon

Bij Defares Advocaten liep de relatie tussen de patroon en een advocaat-stagiair behoorlijk uit de hand. De werkgever valt van alles te verwijten. Diens verzoek om een forse schadevergoeding, te betalen door de inmiddels vertrokken jonge advocaat, werd door de kantonrechter dan ook stevig van tafel geveegd.

Delen:

‘Onsmakelijk niezende en gorgelende’ advocaat-stagiair wint zaak van patroon - Mr. online
Foto: Depositphotos

Een juridisch medewerker van Defares Advocaten in Amsterdam, een kantoor met zes medewerkers en gespecialiseerd in mededinging en voedselveiligheid, wordt daar advocaat-stagiair. In de arbeidsovereenkomst staat een studiekostenbeding: hij moet de kosten van zijn door Defares betaalde beroepsopleiding terugbetalen als de arbeidsovereenkomst voortijdig eindigt. De arbeidsovereenkomst biedt formeel geen mogelijkheid om tussentijds op te zeggen.

Keihard niezen

Al na drie weken is er wrijving. De advocaat-stagiair ervaart de werkoverleggen met zijn patroon als steeds ‘feller’, hij heeft het gevoel dat hij grote irritaties opwekt en dat zijn vragen volstrekt ongepast zijn. In een beoordelingsformulier van een half jaar later somt Defares een groot aantal kritiekpunten op, en een klein aantal sterke punten. Snel daarna stuurt Defares een e-mail naar de advocaat-stagiair waarin hij hem dwingend verzoekt op te houden met ‘keihard niezen, loeihard en onsmakelijk de neus snuiten en luidruchtig gorgelen’. Twee kantoorgenoten zien de mail ook en reageren met ‘wtf’ en ‘absurd’.

Schade

Voor de advocaat-stagiair is dan de maat vol, hij zegt de arbeidsovereenkomst op. Defares vraagt hem de opzegging in te trekken. Hij excuseert zich voor de sfeer op kantoor, belooft betere begeleiding en stelt voor na de vakantie kamergenoten te worden. De advocaat-stagiair zet de opzegging door, waarop Defares dreigt de schade wegens onregelmatige opzegging op hem te verhalen, en € 4.581 aan opleidingskosten. De advocaat-stagiair vraagt de lokale deken om te bemiddelen. Die vraagt Defares voorlopig geen rechtsmaatregelen te treffen. Die dient toch een verzoekschrift tot toekenning van gefixeerde schadevergoeding in. De bedrijfsarts acht de advocaat-stagiair arbeidsongeschikt; diens ziekmelding is werkgerelateerd.

Contractbreuk

Defares staat achter het ontbindingsverzoek, zodat de kantonrechter dit toewijst. Een billijke vergoeding kan alleen worden toegekend indien de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De advocaat-stagiair had al na drie weken een ‘gedragsverandering’ bij zijn patroon geconstateerd (hij was niet ontvankelijk voor werkoverleg, de felle gesprekken en oplopende irritaties bij Defares over de advocaat-stagiair). De e-mail over het niezen bevat een ‘onnodig kwetsende toon’, aldus de kantonrechter. Kortom, het gedrag van Defares was ‘onwenselijk’ – wat hij zelf ook realiseerde, blijkens zijn excuses aan de advocaat-stagiair.

Ernstig verwijtbaar

Dat Defares echter zo snel een schadevergoeding wenste, noemt de kantonrechter een ‘harde en formele opstelling’, en ook onbegrijpelijk. Defares had de advocaat-stagiair op deze gevolgen moeten wijzen toen hij de arbeidsovereenkomst tekende. Bovendien, advocaatstages mogen tussentijds worden opgezegd. Zo’n hoge schadevergoeding eisen terwijl Defares wist van de mentale problemen van de advocaat-stagiair en diens ziekmelding, dat kan niet. Van een jonge werknemer, aan het begin van zijn carrière en onder deze omstandigheden zoveel geld eisen, dat is verwijtbaar. Een procedure daarover starten voorafgaand aan of tijdens de bemiddeling door de deken, en tegen diens uitdrukkelijke verzoek in, én zonder enige juridische noodzaak, is zelfs ernstig verwijtbaar. Daarom heeft de advocaat-stagiair recht op een billijke vergoeding. Die stelt de kantonrechter vast op vier maanden loon minus zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering: in totaal € 4.400 bruto. Ook moet Defares een transitievergoeding van € 2.295 bruto aan de advocaat-stagiair betalen. Die moet weer € 4.581 aan opleidingskosten aan zijn (voormalige) kantoor terugbetalen. Het verzoek om schadevergoeding door Defares wijst de kantonrechter af: de patroon heeft de gebeurtenissen over zichzelf afgeroepen en de advocaat-stagiair valt niet méér te verwijten dan het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven