Ontdek het juridische beroepenveld en word lid van een studievereniging

De Utrechtse universiteit kent vele studieverenigingen, waaronder het Molengraaff Dispuut. Een studievereniging onderscheidt zich van een studentenvereniging door meer in te zetten op het inhoudelijke juridische gedeelte. In dit blog vertel ik wat de toegevoegde waarde is van dit dispuut.

Delen:

foto: Depositphotos

Via het Molengraaff Dispuut heb ik afgelopen maand een relatief klein Utrechts advocatenkantoor bezocht. Tijdens het kantoorbezoek kreeg een groep van twintig leergierige en enthousiaste studenten een lezing over samenwerking in de zorg; welke juridische vorm krijgt een samenwerkingsverband en hoe vervullen toezichthouders hun rol? 

Na de lezing kregen we de mogelijkheid om, tijdens het borrelen, de advocaten beter te leren kennen. Ik blijf altijd na een lezing aanwezig om in gesprek te gaan met de advocaten. Zo kwamen tijdens deze borrel diverse onderwerpen aan bod, waaronder de verschillen tussen een klein kantoor en een (internationaal) Zuidas-advocatenkantoor. Een van de raakvlakken tussen mij en mijn gesprekspartner was de passie voor sport. De advocaat gaf aan dat het sporten beter te combineren is met je werk op een kleiner kantoor omdat op een internationaal kantoor de kantooruren onregelmatiger zijn en je daardoor niet altijd in de avonduren kunt sporten.

Ik ben rechten gaan studeren omdat ik het recht ontzettend interessant vind. En vooral wat recht betekent in de praktijk. De studie Rechtsgeleerdheid geeft mij de theorie die ik wil toe kunnen passen in de praktijk. Door van advocaten te vernemen hoe zij zaken aanvliegen, bijvoorbeeld met betrekking tot het zorgrecht, kreeg ik als student een beter beeld van de praktijk. Activiteiten van studieverenigingen bestaan uit kantoorbezoeken, maar ook uit lezingen en congressen. Dit vind ik een ideale manier om een netwerk op te bouwen, en belangrijker nog: kennis op te doen over het beroepenveld. 

Omdat ik zo enthousiast ben over de activiteiten die het Dispuut organiseert, heb ik met succes gesolliciteerd op een vacature van een van de commissies. In andere blog hierover meer! 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven