Onvoorbereid een tentamen maken, want: niet geschoten is altijd mis?

Je herkent het vast wel: er staat een belangrijk tentamen op de planning. Helaas ben je minder goed voorbereid dan je zou willen omdat je ziek bent geweest. Toch waag je een poging, want niet geschoten is altijd mis.

Delen:

foto: Depositphotos

Tijdens mijn bachelor ben ik een aantal keren tegen bovenstaande situatie aangelopen. Toch maakte ik die tentamens altijd wel. Want ja, twee herkansingen op een heel studiejaar, dat zijn er niet veel. En een no-show? Nee, daar ben ik niet van. Meestal haalde ik het dan net aan een zes of iets hoger, maar soms haalde ik het niet en kreeg ik een vijf of zelfs een vier. Ik kon mijn geluk niet op als ik het vak bij de herkansing met een mooi cijfer toch af kon sluiten. Niet wetende dat die vreugde in de toekomst om zou slaan naar spijt. 

Ongeschoonde cijferlijst

Want tijdens mijn eerste sollicitaties werd naar mijn ongeschoonde cijferlijsten gevraagd. Je weet wel, je cijfers inclusief die weggepoetste onvoldoendes waar je zo hard voor geknokt hebt. Al snel bleek dat die vijf en die zes, die eigenlijk niet zoveel zeiden over mijn kennis en kunde, steentjes in mijn schoen werden. “Je hebt twee keer over dit vak gedaan, hè?”, of “Ons oog is gevallen op iemand die er qua cijfers meer uitspringt.” Erg demotiverend. Helemaal als je dubbele vakken hebt gevolgd omdat je wat in te halen had, of als je even niet goed in je vel zat. Uit die vijfjes en zesjes blijkt dan niet wat er in je privéleven speelde, wat voor doorzetter je bent of dat je heel goed kan presteren onder druk. En wat zijn cijfers nu eigenlijk meer dan een momentopname? Zij zijn toch compleet afhankelijk van, jawel, de omstandigheden van het geval? 

Begunstigde of ploeteraar

Iemand die met twee vingers in zijn neus achten en negens haalt, omdat een van zijn ouders advocaat is en hem of haar de gehele studie bij het handje neemt, is naar mijn weten niet meer capabel dan iemand die met zessen en zevens vakken haalt omdat hij of zij geen connecties heeft en alles zelf moet doen. Een student die veel moet werken om alle eindjes bij elkaar te knopen, en daardoor wat magere cijfers haalt, is niet minder dan een student bij wie alles bekostigd wordt door ouders en zich daardoor volledig op studeren kan storten. Integendeel!

Ik hoop van harte dat recruiters meer gaan kijken naar het individu dat zij voor zich hebben, zodat bij veel sollicitaties het kind niet met het badwater weggegooid wordt. Een ongeschoonde cijferlijst is een onnodige en oneerlijke stressfactor voor veel (oud-)studenten en zorgt ervoor dat geweldig talent over het hoofd wordt gezien. Een afgeronde studie moet voldoende zijn om aan te tonen dat je kennis van de vakken op peil is, en je vaardig genoeg bent om ermee aan de slag te gaan. Tegen studenten met cijferstress zou ik zeggen: solliciteer waar je gekozen wordt om je intrinsieke kwaliteiten en laat zien wat je te bieden hebt. Wring je niet in allerlei bochten om in het perfecte plaatje te passen. En anders raad ik je van harte aan om twee keer na te denken over het maken van een (ietwat) onvoorbereid tentamen. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven