Op de toekomst voorbereid

Delen:

Er zijn verschillende signalen die erop duiden dat de economie weer aan het aantrekken is. Toch is de algehele tendens dat het nog wel een tijdje zal duren voordat een definitiever herstel zich aankondigt. Ook de juridische wereld ondervindt daarvan de gevolgen.

Zo zijn er dit jaar beduidend minder advocaat-stagiaires begonnen dan in de voorafgaande jaren en staan er zowel in de advocatuur als in de bedrijfsjuridische wereld reorganisaties op stapel. Ook notariskantoren hebben moeite om hun hoofd boven water te houden en zijn gedwongen te reorganiseren. Andere organisaties van juristen, zoals de rechterlijke macht, deurwaarders en incassobureaus draaien overuren. Of men nu door de crisis te veel of te weinig werk heeft, in beide gevallen zie je dat onderwerpen als diversiteit en duurzaamheid op dit moment achter op de agenda terechtkomen. Dat is jammer omdat het juist nu belangrijk is dat juridische organisaties zich op de toekomst voor te bereiden en daarin spelen diversiteit en duurzaamheid een belangrijke rol. Als je kijkt naar de rechtenstudenten dan is de meerderheid van de studenten op dit moment vrouw en een groot gedeelte allochtoon. Zij worden de advocaten, de rechters, de bedrijfsjuristen van de toekomst. Het is belangrijk dat men zich daar nu al op voorbereidt en een cultuur creëert waar diversiteit tot zijn recht kan komen.

Ook is het goed te weten welke branches na de crisis zich zullen ontwikkelen en gaan groeien. Juristen kunnen zich daar nu al in gaan verdiepen door knowhow en netwerk op te bouwen. De term duurzaamheid komt daarbij direct naar voren. Te verwachten is dat organisaties die zich met duurzaamheid bezig houden zich zullen gaan ontwikkelen en daar komt ongetwijfeld veel juridisch werk uit voort. Organisaties van juristen blinken vaak niet uit in langetermijnvisie. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Zo houden juristen van concrete feiten en zekerheden en een blik in de toekomst bevat te veel onvoorspelbare factoren. Een andere reden is dat op dit moment de focus ligt bij de klant en bij commercie en er geen tijd en geld is om bezig te zijn met een toekomstscenario.

Hoe dan ook, het is voor een moderne juridische organisatie een must om een lange termijn visie te formuleren en daar horen diversiteit en duurzaamheid bij. En dit hoeft niet veel geld te kosten. Organiseer bijvoorbeeld een bijeenkomst met het kantoor of de afdeling en ga met elkaar brainstormen over hoe de organisatie er over tien jaar uit ziet. Vervolgens kun je met elkaar bedenken met welke acties je daar nu al op in kunt spelen. Ook leuk is om met een paar kantoorgenoten het boek Managing the modern law firm, new challenges new perspectives van Laura Empson (Oxford University Press, 2007) te lezen, met hoofdstukken over diversiteit en duurzaamheid te lezen. En ook daaruit ideeën op te doen die nu reeds in gang kunnen worden gezet.

Laat u door de economische crisis niet alleen dwingen tot het uitvoeren van ad hoc acties maar durf ook op de lange termijn te denken!

Mr. M. van de Griendt is adviseur bij Dialogue Coaching & Consultancy. Eerder was zij advocaat en rechter-plaatsvervanger. In deze column zal zij uiteenlopende onderwerpen op het gebied van management van juridische professionals bespreken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven