Paulina Blom (Van der Feltz) over muziekband The Cats en 4.400 ha ongerepte grond

Overstapper van de week is Paulina Blom. Blom is sinds 1 mei 2023 als advocaat verbonden aan Van der Feltz advocaten. Zij is gespecialiseerd in bestuursrecht. Blom werkte hiervoor op Curaçao bij HBN Law & Tax.

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Het eilandleven beviel mij prima, maar ik miste na verloop van tijd op juridisch inhoudelijk vlak voldoende uitdaging. Binnen mijn rechtsgebied is er in Nederland in vergelijking met het Caribisch deel veel meer gaande op het terrein van wetgeving en rechtspraak. De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelde onlangs nog dat de Omgevingswet een playground wordt voor de commerciële advocatuur. Alle reden dus om hier te zijn. De keuze voor Van der Feltz advocaten heeft te maken met het kantoorprofiel. Hun praktijk in gebiedsontwikkeling overlapt sterk met de praktijk uit mijn vorige baan, zij het dat bij Van der Feltz daar de nadruk op ligt. Het is een inhoudelijk gedreven kantoor met cachet, maar in de intercollegiale omgang toch gemoedelijk met ruimte voor verschillende persoonlijkheden. Ook mijn succesvolle studentstage in 2014 heeft de drempel verlaagd om dat lijntje uit te gooien. Tot nu toe bevalt de overstap meer dan goed.   

Is de overstap nú een strategische keuze, zodat u qua weer langzaam kunt wennen aan het Nederlandse klimaat?
Zeker. Vanuit een paradijs gelijk vliegen naar een plaats waar het nat, donker en 20-30 graden kouder is valt allerminst aan te bevelen, vooral als je enkele reis gaat. Een andere belangrijke reden voor de gekozen timing is de Beroepsopleiding voor de advocatuur. Die moet ik helaas opnieuw doen omdat de Antilliaanse variant simpelweg niet door de NOvA erkend wordt. Door per 1 mei in dienst te treden is er voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe situatie voor ik hier in het najaar aan begin. 

Wat maakt de advocatuur zo leuk?
Heel veel. Het leukste vind ik de afwisseling in het werk. Elke cliënt, elk dossier is weer anders en eist weer een andere aanpak. Daardoor blijf je steeds weer nieuwe dingen zien en leren. Een goede advocaat is een nieuwsgierige advocaat, zei mijn vorige baas ooit tegen mij. En dat is helemaal waar. Dat je over het algemeen vaak resultaat ziet van je werk ervaar ik ook als een groot voordeel in het vak. 

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
Zonder twijfel is dat de zaak ‘Oostpunt’, welke eigenlijk bestaat uit een reeks van zaken. Oostpunt is een verzamelnaam voor de verschillende plantages aan de oostkant van Curaçao met inbegrip van de kust. Mijn vorige kantoor HBN Law & Tax vertegenwoordigt sinds 1992 de familie bij wie het landgoed al vanaf 1868 in privébezit is. We praten hier over 4.400 ha ongerepte grond. Kort gezegd ging dit om een gebied dat bij de eerste vaststelling van het eilandelijke ontwikkelingsplan in de jaren ’90 ten onrechte een voor ontwikkeling onbruikbare bestemming had gekregen. Het heeft mede door de invloed van gedreven natuurorganisaties vele jaren geduurd om de overheid tot een herziening ervan te bewegen, maar in 2017 is dit dan toch gelukt. De laatste rechtszaken zijn vorig jaar afgerond, en vrij recent hebben de erven een eerste fase van het immense gebied verkocht. Dit dossier is met onderwerpen als overheidsaansprakelijkheid, ruimtelijke ordening, natuurbescherming, planschade, staatsrecht en op het laatst zelfs nog het Didam arrest, een droomzaak voor elke advocaat omgevingsrecht. Ik zie het als een bijzondere eer om aan een zaak met die omvang, geschiedenis en maatschappelijke impact mede een laatste hand te hebben gelegd. Fun fact: voor de songtekst van One way wind (1971) hebben de bandleden van The Cats inspiratie opgedaan op Oostpunt. De titel One way wind refereert naar de daar constant aanwezige passaatwind.

En wat staat er nog op uw bucketlist?
Qua werk wil ik heel graag één van de Grotius-specialisatieopleidingen gaan doen. Privé heb ik mij voorgenomen om enkele dingen te ondernemen, die je beperkt op een eiland kunt doen, zoals festivals en pretparken bezoeken en goede babi pangang eten. 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven