Contractonderhandelingen en overeenkomsten zijn vaak gericht op het uitsluiten van risico’s en geschreven vanuit het perspectief van de dominante partij, in ingewikkelde,
juridische taal. Conscious Contracting is een manier om een meer gelijkwaardige en duurzame relatie met elkaar aan te gaan, zo vertelt de organisatie achter Conscious Contracting. “Vertaald naar een overeenkomst waarin begrijpelijke (beeld)taal beschreven wordt wat partijen samen willen bereiken en gaan doen, en hoe ze om willen gaan met veranderingen en conflicten.”
Opzet pilot-traject
“Tijdens het pilot-traject gaan de deelnemers, ondersteund door een team van inhoudelijke (juridische) experts, aan de slag met Conscious Contracting in hun eigen organisatie. Zij
worden geïnspireerd met mooie voorbeelden, gaan reflecteren op hun eigen arbeidsovereenkomsten en krijgen concrete kennis en instrumenten aangereikt om het anders te gaan doen. Het pilot-traject bestaat uit een aantal stappen (zie onderstaande figuur). Alle opgedane kennis en inzichten uit dit traject worden gebundeld in een handreiking waarmee andere organisaties zelf aan de slag kunnen. Deze handreiking wordt gepresenteerd tijdens een slotevent dat in juni 2023 zal plaatsvinden.”
De koploper
“Er was veel animo voor het pilot-traject, vertelt de Uit alle aanmeldingen is een groep deelnemers samengesteld bestaande uit onder andere Viisi, The Colour Kitchen, Valstar Simonis, Actief Zorg, Gemeente Alkmaar en BplusC. De groep varieert in organisatiegrootte, branche en de mate waarin al invulling is gegeven aan medemenselijk ondernemen in de eigen organisatie. Bij het pilot-traject worden mensen uit allerlei geledingen van de organisaties betrokken; van directie tot HR en juridisch, van marketing tot CSR en communicatie.”
Do-It-Yourself traject
“Om ook organisaties die niet meer in de pilotgroep pasten de kans te geven om aan de slag te gaan met Conscious Contracting, is een Do-It-Yourself traject opgezet. De deelnemers van dit traject worden stap voor stap (online) meegenomen in wat Conscious Contracting is en hoe ze hier in hun eigen organisatie mee aan de slag kunnen gaan. Er zijn online masterclasses met uitleg en inspiratie en live Q&A sessies met inhoudelijke (juridische) experts. En via een online community kunnen deelnemers onderling ervaringen uitwisselen. Aanmelden voor dit traject is nog mogelijk en aan deelname zijn geen kosten verbonden.”
Vakdeskundigen aan de basis
“In dit project komen verschillende kennisgebieden bij elkaar: ‘Agapé in bedrijven’ via Prof. Harry Hummels (Universiteit van Maastricht), ‘Preventive Law’ door prof. Eric van de Luijtgaarden (Universiteit van Maastricht en Hogeschool Zuyd) en het gedachtegoed van ‘De regels en de rek’ via dr. Boukje Keijzer (7Zebra’s). Boukje Keijzer is tevens projectleider en verzorgt samen met Margot Gerritsen (7Zebra’s) de inhoudelijke analyse en de vertaling naar instrumenten. De juridische expertise op het vlak van ‘bewuste’ arbeidscontracten wordt ingebracht door Daniël Maats en Evelyne Hof (Bruggink & Van der Velden) en Bas Martens (Lexence). Monique Vering en Judith Steitner (Firma Twist) verzorgen het overall programma-management en de communicatie.”
Boukje Keijzer | projectleider en directeur 7Zebra’s en auteur ‘De regels en de rek’: “Laten we er samen voor zorgen dat regels bijdragen aan het koesteren van waarden die we belangrijk vinden, zoals medemenselijkheid en gelijkwaardigheid. Onder meer door te zorgen dat onze overeenkomsten die waarden weerspiegelen.”