Podcast ‘De Uitvoering’: uniek ‘kijkje’ achter schermen bij Raad voor Rechtsbijstand

We hebben weer een interessante podcast voor jullie gevonden: de tweede aflevering van podcast-serie ‘De Uitvoering’. (En ook de andere afleveringen zijn interessant ;-)). Deze geeft je een uniek 'kijkje' achter de schermen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Delen:

Milou Brand, presentatrice van de podcast De Uitvoering, ook bekend van de podcast Jong Beleggen

Podcast ‘De Uitvoering’ over de Raad voor Rechtsbijstand laat zien hoe dankzij een regeling 10.000 mensen geholpen konden worden; mensen die anders tussen wal en schip zouden belanden. Milou Brand, ook bekend van de podcast ‘Jong Beleggen’, geeft een kijkje achter de schermen bij de Raad van Rechtsbijstand en neemt je mee in waarom het belangrijk is dat mensen met juridische problemen geholpen kunnen worden.

Helpende hand voor wie het nodig heeft

Een klein juridisch proces zoals in verzet gaan tegen een boete lijkt eenvoudig, maar al snel kan je verstrikt raken in ingewikkelde wet en regelgeving. Veel mensen hebben hier hulp bij nodig, maar een advocaat inhuren is niet voor iedereen financieel haalbaar. 

In de podcast ‘De Uitvoering’ deelt sociaal advocaat Bianca Rafaela haar ervaringen met het bijstaan van mensen die geen advocaat kunnen betalen. Al tien jaar helpt ze deze mensen via haar eigen advocatenkantoor. Bianca vertelt in de podcast waarom het belangrijk is dat mensen ondersteuning van een advocaat krijgen in een juridisch proces: “Een cliënt kwam ooit bij me met de vraag om haar te helpen rondom contact met de jeugdbeschermer. Ze was zwanger van een tweede kindje, maar doordat haar eerste kind uit huis was geplaatst, was ze bang dat dit nu weer ging gebeuren. Ik heb deze cliënt als vertrouwenspersoon bijgestaan, wat eraan heeft bijgedragen dat dit kind niet uit huis is geplaatst. Het gaat nu goed met zowel moeder als kind, maar dat zou heel anders kunnen uitpakken als ik haar niet had kunnen helpen.”

Verbeterde ondersteuning dankzij nieuwe regeling

Daarom is het goed dat er sinds 1 juli 2021 een nieuwe regeling is ingevoerd, de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz). Dankzij deze regeling krijgen mensen die hulp nodig hebben, maar niet voldoen aan de regels, toch de ondersteuning die ze verdienen. Personen die geen hulp kunnen krijgen via het Juridisch Loket en bij een sociaal advocaat aankloppen, kunnen aanspraak maken op de Ratz om zo hun advocaat te bekostigen.

Een blik achter de schermen bij de Raad voor Rechtsbijstand

Het tot stand komen van deze regeling is geen vanzelfsprekendheid. Normaal gesproken duurt het jaren om een wet te wijzigen. Maar steeds meer mensen kwamen in de knel omdat ze geen recht hadden op rechtsbijstand. De nood was hoog. Daarom besloot Irene Nijboer, bestuurder en algemeen directeur van de Raad voor Rechtsbijstand, dat er snel gehandeld moest worden. 

In de podcast vertelt ze hoe de Raad in samenwerking met het Juridische Loket en de Nederlandse Orde van Advocaten in korte tijd de Ratz-regeling heeft opgezet. En met succes: de regeling heeft inmiddels meer dan 10.000 mensen geholpen die anders geen hulp hadden ontvangen. Ook sociaal advocaat Bianca ziet dat steeds meer mensen de weg naar deze regeling weten te vinden, waardoor problemen minder snel escaleren.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven