Podcast: Het geheim van Wijsman

Oudejaarstip: begin aan de vijfdelige podcast over een nooit opgeloste moord op een homoseksuele advocaat in de jaren '20. Aflevering 1 en 2 zijn vanaf vandaag (de sterfdag van Wijsman) te beluisteren. Aflevering 3 t/m 5 volgen in de loop van januari 2022.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Willem Voogd

Honderd jaar geleden, op oudjaarsavond van het jaar 1921, reist de jonge advocaat Jacques Wijsman van Amsterdam naar Den Haag. Hij wil daar bij zijn ouders zijn verjaardag vieren. Maar als de trein op station Holland Spoor aankomt en de deuren opengaan, blijkt Wijsman dood. Vermoord. Het is één van de meest geruchtmakende moordzaken van de jaren ’20. De zaak is jarenlang niet van de voorpagina’s af te slaan. Omdat er geen dader wordt gevonden én omdat Wijsman een geheim blijkt te hebben. Een geheim dat bijna niemand kent, zelfs zijn ouders niet. Jacques is homoseksueel.

Aflevering 1. De moord

Op Oudjaarsavond 1921 doet een kruier op station Den Haag Hollands Spoor een lugubere ontdekking. In de laatste trein naar Rotterdam zit een man op de grond met zijn jas over zijn hoofd. Hij is dood. Vermoord. De man blijkt Jacques Wijsman te zijn, advocaat te Amsterdam. Tot op de dag van vandaag is zijn moordenaar niet gevonden. Wat gebeurde er op die fatale Oudejaarsavond in de kleine eerste klasse coupé waarin Jacques Wijsman reisde?

Start aflevering 1.

Aflevering 2. Het onderzoek

Na de vondst van Jacques Wijsman wordt zijn lichaam op Den Haag Hollands Spoor uit de coupé gehaald. Voor sporenonderzoek is geen tijd. De trein moet door naar Rotterdam. De coupé wordt vergrendeld en pas in Rotterdam afgekoppeld. Tegen de tijd dat de politie daar aan het onderzoek kan beginnen, zijn er al te veel mensen in de coupé geweest om nog bruikbare sporen te kunnen vinden. Een slecht begin van het onderzoek. Maar een dankzij een getuige komt er al snel een verdachte in beeld. Is hij inderdaad de mysterieuze derde passagier?

Aflevering 3. Wie was Jacques? (inhoud o.v.b.)

Nu Hans Smale definitief als verdachte is afgeschreven, richt de politie zich op het persoonlijk leven van het slachtoffer. Al komen de verslagen van dat onderzoek nauwelijks terecht in het opsporingsdossier. Alleen wie tussen de regels doorleest, vindt hier een daar een kleine aanwijzing. Als sensatiekrant De Wereld in 1927 verkondigt dat Jacques Wijsman homoseksueel is, moet de hoofdcommissaris van Den Haag, François van ‘t Sant, zich verantwoorden bij de minister van Justitie. Wordt iedere aanwijzing wel goed onderzocht? Of worden hooggeplaatste personen expres buiten het onderzoek gehouden?

Aflevering 4. Homoseksualiteit (inhoud o.v.b.)

Stukje bij beetje worden de geheimen van Jacques Wijsman aan het publiek geopenbaard. Homoseksualiteit was in 1921 niet verboden. Maar wie maatschappelijk wilde slagen, hield zijn homoseksuele geaardheid voor zich. In de grote steden hield de politie lijsten bij van mannen die als homoseksueel bekend stonden. Maar juist in die grote steden was er ook veel mogelijk. In kringen buiten zijn familie, vrienden en collega’s onderhield Jacques Wijsman contacten met tientallen gelijkgestemden. Hoe zag dat leven eruit? En wat deed Jacques in die laatste weken van het jaar in Berlijn?

Aflevering 5. De oplossing?! (inhoud o.v.b.)

Het onderzoek naar de moord op Jacques Wijsman duurde tot ver in de jaren dertig. Er blijven zich getuigen melden, de politie blijft posten maar het levert niets op. Eén van de betrokken inspecteurs wordt halverwege op een zijspoor gezet. Heeft hij iets ontdekt dat anderen niet mochten weten?

In deze aflevering komen oude en nieuwe scenario’s aan bod. Kunnen we ooit nog te weten komen wie Jacques Wijsman vermoordde?

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top