Polen: shame on you!

Delen:

Polen, het land waar mijn moeder geboren is, het land waar ik altijd met plezier naartoe ga, maar ook het land dat mij iedere keer weer op een negatieve manier verrast.

Het land waar burgers niet verzekerd zijn van een eerlijk oordeel aangezien de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht niet gegarandeerd kan worden. De discussie rondom de ‘muilkorfwet’ is geen discussie van gisteren. Deze wet zorgt ervoor dat de Poolse justitie rechters kan vervolgen vanwege de inhoud van hun vonnissen en beperkt daarmee de bewegingsvrijheid van rechters. Iets wat haaks staat op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en daarmee de EU-samenwerking ondermijnt. Afgelopen vrijdag heeft de Europese Commissie Polen een laatste kans gegeven om deze ‘muilkorfwet’ aan te passen. Mocht dit niet gebeuren, dan blijft er voor Brussel niets anders over dan het land voor het Hof van Justitie te dagen. Ook ik heb hier als rechten student mijn mening over, maar wil gezien wat er op dit moment speelt in Polen een andere prangende kwestie bespreken. Baas zijn over je eigen lichaam; iets dat in Polen amper mogelijk is.

Abortus

Polen is namelijk ook het land dat het voor vrouwen nagenoeg onmogelijk maakt om nog een abortus te kunnen uitvoeren en laat dat nou net zijn wat anno 2020 te onmenselijk is voor woorden. Het land heeft altijd al een van de strengste abortuswetten gehad, maar met de aanscherping van de abortuswet zal abortus vrijwel helemaal verboden worden. Op 22 oktober oordeelde het Constitutionele Hof in Polen dat een wet die abortus toestaat op grond van ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind onverenigbaar is met de grondwet. Dit heeft dan ook tot gevolg dat abortussen alleen nog in enkele gevallen mogelijk zijn, namelijk alleen in geval van incest of verkrachting of in het geval dat er gevaar bestaat voor de gezondheid van de moeder. Dit betekent dan ook dat mocht in een vroeg stadium blijken dat het kind geen hersenen heeft, abortus niet mogelijk zou zijn. Een vrouw zal tijdens haar zwangerschap gedwongen zijn om dit zieke kind te blijven dragen, vervolgens zal ze het kind baren om daarna het misvormde kind te zien sterven. Onmenselijk als je het mij vraagt! Het recht om te kiezen en om voor onszelf te beslissen wordt ons op deze manier ontnomen. Hoe kan zoiets anno 2020 in een democratisch Europees land nog gebeuren?

Polen, het land dat sinds de val van de Muur in 1989 gaat als een speer, maar ook het land dat LGBT-groepen ziet als schadelijker dan het communisme.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven