Praktijkervaring bij een Rechtswinkel: welke vaardigheden komen nou echt aan bod?

Delen:

Wetboek Depositphotos-f0beefd8
Foto: Depositphotos

Rechtenstudenten proberen steeds meer tijdens de studie al zo dicht mogelijk bij de praktijk te komen door middel van stages bij kantoren/rechtbanken of vrijwilligerswerk. Waar een stage een tijdelijke blik is op de arbeidsmarkt, lijken studenten ook behoefte te hebben aan iets wat hun constant in de studietijd de mogelijkheid biedt zich voor te bereiden op het werk wat ze gaan doen in de toekomst en daar lijken de rechtswinkels in heel Nederland een grote rol in te spelen. Dat je door het werken bij een rechtswinkel veel leert over het schrijven van dagvaardingen en bezwaarschriften is wel duidelijk, maar er komen zeker meer vaardigheden kijken bij een toekomst als advocaat/jurist. Hoe zit het met de andere kwaliteiten waar wij als rechtenstudenten aan moeten werken?

Ik vroeg het aan Ayse Sekerdag die op dit moment de master Staats- en bestuursrecht en de master Conflicthantering, rechtspraak en mediation volgt aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en aan Wouter van Wengen die op dit moment in het derde jaar van zijn bachelor Rechtsgeleerdheid zit aan de Universiteit Leiden. Ayse en Wouter zijn allebei werkzaam als juridisch adviseur bij de Haagse Wetswinkel en zitten ook in het bestuur. Lees hieronder hun ervaringen en alle vaardigheden die zij hebben opgedaan!

Hoe zijn jullie erop gekomen op bij de wetswinkel te gaan werken en wat waren jullie verwachtingen in het begin?

Ayse: “Ik kreeg van een vriendin een link toegestuurd van een vacature bij de Haagse Wetswinkel. Op dat moment zat ik in mijn derde jaar van de studie en ik was al op zoek naar iets om ernaast te doen, ik zat zelf vooral te denken aan een stage of vrijwilligerswerk. Uiteindelijk heb ik bij de wetswinkel gesolliciteerd. Ik had een ander beeld dan wat het uiteindelijk bleek te zijn. Dat is vooral omdat ik niet verwachtte hier zo goed begeleid te worden, en je wordt ook echt in het diepe gegooid. Zo moet je bijvoorbeeld gelijk een cliëntgesprek aangaan, je neemt ook je eigen zaken mee naar huis en je gaat wederpartijen benaderen. En soms zijn er ook situaties waarbij je moet gaan onderhandelen voor jouw cliënt. Zo zijn mijn verwachtingen juist overtroffen.”

Wouter: “Ik hoorde vooral van vrienden dat het heel goed is om bij een rechtswinkel te werken, toen ben ik eerst bij allerlei rechtswinkels gaan kijken en kwam uiteindelijk toch op de wetswinkel in Den Haag. Toen ik een vacature zag via een blackboard bericht had ik gelijk gesolliciteerd. Ik had zelf wel redelijk een inschatting van tevoren, maar je bent er toch wel wat meer bezig dan je denkt van tevoren. Het ligt er ook erg aan hoeveel zaken je krijgt. Dit kan erg verschillen per maand.”

Hoe zit het met de verschillende rechtsgebieden die aan bod komen?

Wouter: “Juist omdat je met zoveel rechtsgebieden in contact komt kan je een goede afweging maken. Je bent eigenlijk op een hele andere manier met het recht bezig waardoor je ook waardering krijgt voor heel veel onderdelen en dat helpt je uiteindelijk ook wel om de juiste richting te kiezen. Je krijgt op de universiteit wel tools aangereikt van hoe het vak werkt en hoe je er onderzoek naar doet. Maar uiteindelijk moet je het toch in de praktijk toepassen en dit is iets wat echt ontbreekt op de universiteit en daar is de wetswinkel juist zo een mooie aanvulling. Dat is eigenlijk de eerste plek waar je als rechtenstudent juridische werkervaring kunt opdoen.”

Ayse: “Ik ben nu zelf natuurlijk masterstudent Staats-en bestuursrecht, maar ik begon dus met werken hier terwijl ik nog in mijn derde jaar zat van de studie. Dus dat was juist het moment om de praktijk in te gaan en alle rechtsgebieden te beproeven zodat ik voor mezelf een inschatting kon maken van wat vind ik nou het leukst vind. Ik was al wel geïnteresseerd in het bestuursrecht, maar hier heb ik voornamelijk veel zaken gehad waarbij ik bijvoorbeeld bezwaarschriften heb moeten indienen, en naar een gemeentes en hoorzittingen toe moest. Dit hielp mij ontzettend veel bij het maken van de juiste keuze.”

Wat is nou echt het belangrijkst dat jullie geleerd hebben bij de wetswinkel, van schrijfvaardigheid tot communicatieskills?

Ayse: “Mezelf ontdekken. Ik ben zelf vanaf het mbo begonnen, dus heb ik al veel ervaring opgedaan. Maar hier ben ik erachter gekomen dat ik leidinggeven heel vind, als personeelsvoorzitter bij de wetswinkel begeleid je veel medewerkers en je moet ze continu aansturen en helpen met het opstellen van juridische brieven. Daardoor heb ik ontdekt dat dat goed bij mij past, en dat is iets wat ik zelf vooraf niet wist.”

Wouter: “Wat ik vooral heb geleerd is toch echt het ontwikkelen van mijn schrijfvaardigheid. Ik merkte bij mezelf dat dat toch wel iets was wat verder ontwikkeld moest worden, en op de universiteit schrijf je natuurlijk niet vaak essays en juridische stukken. Zo heb ik naast het bestuur en het werk als juridisch adviseur ook in de kantonsectie gezeten bij de wetswinkel waarbij ik ook veel geleerd heb over het opstellen van dagvaardingen en andere stukken.”

Zijn er ook bepaalde minder leuke dingen?

Wouter: “Waar je eigenlijk minder rekening mee houdt in het begin is dat je vrijwilligerswerk gaat doen, en je denkt dat iedereen ontzettend blij is met het werk dat je doet. Maar dat kan soms weleens tegenvallen. Er zijn soms wel cliënten die, ondanks dat ze niet voor het advies betalen, toch een beetje het idee hebben dat het vanzelfsprekend is dat je ze gaat helpen. En dan zijn ze niet altijd even tevreden met het resultaat, en dan wordt je daar toch op afgerekend als advocaat. Dat kan af en toe als een nadeel voelen, maar daar leer je ook weer van omdat je als toekomstig advocaat zijnde daar toch mee moet leren omgaan. Het heeft dus wel zijn keerzijde. Je leert ook echt zelf voldoening te halen uit je werk, zonder bevestiging van een cliënt. Het lijkt mij het belangrijkst dat je zelf integraal weet wat voor werk je doet en hoe belangrijk het is.”

Ayse: “Er zijn natuurlijk altijd wel momenten dat het lastig is om er tijd voor vrij te maken. Vooral voor mij was dat zo omdat ik hier natuurlijk in mijn derde jaar kwam en druk was met het afronden van mijn bachelor. Dus het combineren is soms lastig, maar het waardevolle wat ik daaruit haalde was dat ik leerde omgaan met druk en dat ik leerde plannen.”

Welke zaak is jullie het meest bijgebleven?

Wouter: “Mijn meest bijgebleven zaak is de situatie dat ik iemand moest bijstaan waarvan er een wortel door de tuin heen was gegroeid en die wilde hiervoor de gemeente aanspreken. Toen ik al bezig was met de zaak, kreeg ik pas te horen dat de cliënt niet de eigenaar was, maar een huurder en hij dus helemaal niet het recht had om iets van de gemeente te vorderen. En dat was wel erg vervelend, maar dat leerde me wel echt dat ik op dit soort dingen altijd moet doorvragen. En zulke dingen leer je eigenlijk alleen als je ze een keer fout hebt gedaan. Dus nu let ik daar altijd goed op, dat ik de juiste dingen vraag bij een nieuwe cliënt en alle nodige informatie krijg.”

Ayse: “Dat is eigenlijk mijn allereerste zaak. Ik was net begonnen en ik kreeg gelijk een consumentenrechtzaak waar ik zelf verantwoordelijk voor was. Uiteindelijk ben ik er wel uitgekomen, en heb ik via een procedure bij de geschillencommissie de wederpartij doen schrikken waardoor zij gelijk een voorstel gedaan hebben en ik mijn cliënt optimaal heb kunnen helpen. Dat ik de zaak won ondanks dat ik het best moeilijk vond, en dat ik er alleen voor stond maakt het toch wel heel bijzonder.”

Als jullie rechtenstudenten in heel Nederland één tip konden geven, wat zou het zijn?

Ayse: “Ga vooral vrijwilligerswerk doen. Je gaat je zelf ontdekken, en jezelf ontzettend veel ontwikkelen. Een bestuursjaar is ook erg aan te raden, het mooiste wat je dan leert is een organisatie staande houden en samenwerken.”

Wouter: “Stel je wilt graag advocaat worden en je vindt een specifiek deel erg leuk, zoals pleiten bijvoorbeeld. Het is dan juist erg aan te raden om zelfs dan bij de wetswinkel te gaan werken. Want het leuk vinden van één onderdeel en daar goed in zijn is niet genoeg. Je moet alle dingen die erbij komen kijken ook goed kunnen, zoals cliëntgesprekken bijvoorbeeld. Mijn tip is vooral om je in alle aspecten van het beroep te verdiepen.”

 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven