Prinsjesdag op de eerste maandag van november?

Prinsjesdag heeft laatst toch nog plaatsgevonden? Dat klopt helemaal. Prinsjesdag was op de derde dinsdag van september, en de voorgestelde plannen houden op dit moment de Tweede Kamer druk bezig. Maar wist je dat Prinsjesdag vroeger op de eerste maandag van november plaatsvond? En dat is niet de enige dag waarop we deze traditie gevierd hebben. Er zit een heel verhaal achter hoe we uiteindelijk op die derde dinsdag van september terechtgekomen zijn.

Delen:

De eerste maandag van november is dus niet de enige dag waarop Prinsjesdag ook nog plaatsgevonden heeft. Prinsjesdag vond namelijk ook enkele jaren plaats op de derde maandag van oktober. En toen bleek dat deze vervroeging niet voldoende tijd gaf om de begrotingsplannen vóór 1 januari af te kunnen ronden, werd besloten Prinsjesdag op de derde maandag van september te houden. Hoe zijn we dan uiteindelijk op de derde dinsdag van september uitgekomen?

Niet reizen op zondag

Veel Kamerleden die buiten Den Haag woonachtig waren moesten al op zondag beginnen aan hun reis naar Den Haag om op tijd te kunnen komen. We praten hier dan ook over de periode 1848-1887. Veel christelijke partijen hadden hier bezwaar tegen. Daarom werd in 1887 besloten Prinsjesdag voortaan op de derde dinsdag van september te laten plaatsvinden. Toch klopt ook dit niet helemaal.

De verjaardag van Willem V

In eerste instantie werd de term Prinsjesdag namelijk gebruikt ter verwijzing naar de verjaardag van prins-stadhouder Willem V, dit viel op 8 maart. Gedurende de achttiende eeuw werd deze dag gebruikt ter demonstratie van de prinsgezindheid. Sinds 1930 gebruikt men de naam Prinsjesdag pas voor de dag waarop de troonrede wordt voorgelezen. De reden om juist deze dag voortaan Prinsjesdag te noemen is niet helemaal duidelijk. Het tonen van Oranje- en prinsgezindheid op deze dag lijkt een aannemelijke reden.

Hoedjesparade

Een andere rariteit rondom Prinsjesdag is de hoedjesparade. Deze traditie is nog helemaal niet zo heel erg oud. In de jaren zeventig was Erica Terpstra de eerste die een hoedje droeg tijdens Prinsjesdag. Sindsdien heeft dit enorm veel navolging gekregen en hebben sommige hoeden zelfs een politieke boodschap. Vaak wordt de hoed afgestemd op de kleur van de politieke partij. Een van de meest uit het oog springende hoeden was de hoed van Krista van Velzen van de SP. Zij had een hoed gemaakt van autobanden, dit om aandacht te kunnen vragen voor haar anti-asfaltbeleid.

Gouden of Glazen Koets?

Afgelopen Prinsjesdag was er geen rijtoer met een koets vanwege de coronamaatregelen. Normaal gesproken is de rijtoer een niet te missen fenomeen op Prinsjesdag. Voorheen is hiervoor altijd de Gouden Koets gebruikt die Koningin Wilhelmina heeft gekregen van de inwoners van Amsterdam. Sinds 2016 wordt een glazen koets gebruikt omdat de Gouden Koets hoognodig aan een restauratie toe was. Overigens is het hoogst onzeker of de Gouden Koets ooit nog gebruikt gaat worden vanwege enkele verwijzingen naar het kolonialisme die te zien zijn op de Gouden Koets.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven