Prinsjesdag, wat te verwachten

In crisistijd is het niet erg populair om aan de geheimhoudingstraditie vast te houden, ondanks dat hoeven we niet lang meer te wachten. Morgen is het weer zover, op Prinsjesdag worden alle geplande fiscale maatregelen voor het volgende jaar bekendgemaakt.

Delen:

Heb je een flinke zak geld? Schrik niet. Een nieuw box 3-stelsel voor 2025 zal waarschijnlijk worden aangekondigd. Je zult naar alle waarschijnlijkheid belasting moeten betalen over het werkelijk behaalde rendement.

De spannendste verwachtingen

Voor de mensen met wisselende jaarlijkse inkomsten onder ons valt er waarschijnlijk wat taai nieuws te verteren. Er zal worden aangekondigd namelijk dat de middelingsregeling vanaf 2023 wordt afgeschaft. Deze regeling stond kortom toe dat als je twee jaren had met sterk afwijkende inkomsten, je de inkomsten over de twee jaar kon spreiden, waardoor je eventueel in een lagere belastingschijf terechtkomt met een deel van je inkomen.

Medestudenten met de hoop ooit nog een huis te kunnen kopen, mocht je ouders hebben die je daarbij een financieel steuntje in de rug willen geven, dat gaat flink beperkt worden. Vanaf 2023 zullen ze nog 27.000 euro belastingvrij aan je mogen schenken voor de aankoop van een huis.

Is het dan alleen maar somber nieuws?

Gelukkig niet! Zo wordt waarschijnlijk de inkomstenbelasting op een inkomen tot ongeveer 70.000 euro verlaagd. De reiskostenvergoeding wordt waarschijnlijk verhoogd, de verwachting is 21 cent per kilometer in plaats van 19 cent. En ook gaan de huurtoeslag, zorgtoeslag en het minimumloon gaan per 2023 omhoog. Het minimumloon (en de daaraan gekoppelde AOW) stijgt zelfs met 10%.

Let wel, een hoop van deze punten zijn verwachtingen uit de praktijk. Het is nog niet zeker te zeggen wat er precies gaat worden aangekondigd. Wat we in elk geval wel weten is dat Prinsjesdag dit jaar iets anders verloopt. In plaats van in de traditionele ridderzaal wordt de ceremonie gehouden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, een theaterzaal. Of dat een verdere betekenis heeft valt morgen te bezien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven