Raad van State vraagt om eerste conclusie A-G

Delen:

Rob WiddershovenDe Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vraagt voor het eerst een conclusie aan advocaat-generaal Rob Widdershoven. Die mogelijkheid hebben de hoogste bestuursrechters begin dit jaar gekregen ter bevordering van de rechtsontwikkeling en de rechtseenheid.

Op 1 januari 2013 is de Wet aanpassing bestuursprocesrecht in werking getreden, die bepaalt dat de hoogste bestuursrechters een rechtsvraag kunnen voorleggen aan een advocaat-generaal. Hij kan zich verdiepen in vragen die voor alle drie de bestuursrechtelijke appelcolleges van belang zijn en die in de rechtspraak niet eenduidig beantwoord zijn.

In het najaar van 2013 zal de desbetreffende zaak op een rechtszitting worden behandeld door een zogenoemde grote kamer met vijf leden. Ook deze mogelijkheid bestaat pas sinds 1 januari van dit jaar. De grote kamer zal in ieder geval bestaan uit de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, de presidenten van de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven en een lid van de Hoge Raad dat tevens staatsraad in buitengewone dienst is.

Klik voor meer details over de zaak hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven