Raspvijl, Aker, Rudolf en Ridouan Taghi

Roos, Rudolf, Ster, Zeilboot en Plato. De namen zeggen je wellicht iets én de link met de heer Taghi wordt niet (snel) gelegd. Dit zijn echter enkele van de deelonderzoeken van het omvangrijke Marengoproces. Inez Weski heeft de verdediging van de heer Taghi in dit proces neergelegd nadat haar voorarrest met twee weken verlengd is. Hoe zit dat?

Delen:

beeld: Depositphotos

Op dit moment is de mondelinge behandeling gaande. Inez Weski had vlak voor haar aanhouding een verzoek ingediend om Sil A. als getuige te horen. De militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en – zo stelt men – was aanwezig bij een overleg over het neutraliseren van de heer Taghi. Het is aldus mogelijk dat de heer Taghi, ondanks dat het Marengoproces bijna ten einde komt, een advocaat nodig zal hebben. Advocaat André Seebregts werd door de rechtbank destijds aangewezen om tramschutter Gökman T. te verdedigen. Tijdens dit proces weigerde de tramschutter gebruik te maken van zijn raadsman en bespuugde hij hem. Seebregts was door de rechtbank aangewezen als advocaat van de tramschutter. Dit ondanks het feit dat een verdachte niet alleen het recht op bijstand van een advocaat heeft, maar ook het recht om daar afstand van te doen. De rechtbank was het echter niet met Seebregts (én deskundigen) eens dat de tramschutter zichzelf kon verdedigen. 

Hoe nu verder met het Marengoproces?!

Op grond van art. 13 Advocatenwet kan de heer Taghi indien hij niet of niet tijdig een advocaat bereid vindt hem bij te staan in het Marengoproces waar vertegenwoordiging door een advocaat is voorgeschreven, zich wenden tot de deken van het arrondissement waar de zaak moet dienen, met verzoek een advocaat aan te wijzen. De deken kan dit verzoek wegens gegronde redenen afwijzen. Dit artikel is bij uitstek geschreven voor het Marengoproces waarin het door de aard van de zaak of de persoon van de rechtzoekende onmogelijk is een advocaat bereid te vinden tot het verlenen van bijstand. De aangewezen advocaat is vervolgens verplicht zijn diensten te verlenen, en de deken kan zo’n verzoek alleen ‘wegens gegronde redenen’ afwijzen. Aldus zal bij weigering door de deken centraal staan of louter verdenkingen van crimineel handelen jegens derden betrokken bij het Marengoproces c.q. beweerdelijk voortgezet crimineel handelen na aanhouding voldoende is om te spreken van gegronde redenen om een toewijzing van een advocaat te weigeren.

To be continued…

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven