Recap 2023: een juridisch bewogen jaar

Het einde van het jaar is inzicht en de feestdagen staan voor de deur. Ook het jaar 2023 is weer een bewogen jaar geweest voor de juridische wereld. Een korte terugblik naar het afgelopen jaar kan dan ook geen kwaad. Van Staats- en bestuursrecht tot procesrecht, in het kort bespreek ik een paar hoogtepunten.

Delen:

beeld: Depositphotos

Hoogtepunt 1 | Crompouce: van de bakkerij naar de rechtbank

Je hebt het vast overal zien voorbijkomen. Misschien heb je dit gebakje ook een kans gegeven. Maar had je ook gedacht dat hiervoor advocaten ingeschakeld zouden worden? Zelf had ik het niet verwacht. Toch hebben enkele advocaten zich hierover moeten buigen. Over de crompouce is veel geschreven. Daarom zal ik het in deze blog kort houden. Toch is dit wel een onderwerp wat in een blog met juridische hoogtepunten aangestipt moet worden. 

Hoogtepunt 2 | De verkiezingen

De verkiezingen van 22 november hebben voor een veranderde verhouding in de Tweede Kamer gezorgd. De uitkomst van de verkiezingen heeft veel verbazing opgewekt, zowel binnen de politiek als in de samenleving. De PVV is als grootste partij uit de verkiezingen gekomen. Dit betekent een nieuw kabinet met nieuwe gezichten. Een ander gevolg van de afgelopen verkiezingen is dat Kamerleden, partijleiders en bewindslieden in grote getallen uit de politiek zijn gestapt. 44 Kamerleden hebben een punt gezet achter hun politieke carrière. Hoe de formatie gaat aflopen en wie de nieuwe bewindslieden zullen worden, zullen we komend jaar zien. 

Hoogtepunt 3 | ChatGPT

Waarschijnlijk is dit een onderwerp waar aan het begin van het studiejaar kort stilgestaan is door de onderwijsinstelling: ChatGPT. ChatGPT is een populaire tool voor velen. De meningen over het gebruik hiervan zijn echter ook in het jaar 2023 verdeeld gebleven. Ondanks het vele gebruik van ChatGPT is gebleken dat de chatbot niet altijd even bruikbare informatie geeft voor juridische vraagstukken. De verdeeldheid zit in het selecteren van juridische documenten. Uit verschillende pogingen die gedaan zijn is gebleken dat ChatGPT wel algemene informatie kan zoeken, maar niet geschikt is om specifieke informatie te vinden over een juridische vraag. Het is een feit dat het gebruik van Artificial Intellegence in het jaar 2023 is gegroeid. Toch gaan we het jaar 2024 in met vraagtekens over de inzet hiervan in de juridische wereld. 

Hoogtepunt 4 | CSDDD

2023 was het jaar van klimaatacties. Protesten en acties over de hele wereld hebben het nieuws bereikt. Ook in Nederland waren er verschillende demonstraties. Zo is in Nederland de A12 geblokkeerd om de regering over te halen om een einde te maken aan de fossiele subsidies. Deze acties waren gericht tegen de overheid om het beleid aan te passen voor het klimaat. Naast de acties tegen de overheden wordt ook steeds vaker actie gevoerd tegen ondernemingen. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is de klimaatzaak Urgenda. De Europese Unie heeft het voorstel voor de richtlijn Corporate Sustainbility Due Diligence Directive gedaan om bedrijven zorgplichten op te dragen op het gebied van duurzaamheid. Hiermee wordt beoogd om grote ondernemingen due diligence te laten verrichten naar hun eigen activiteiten en de activiteiten van hun vaste afnemers. Dit kan gezien worden als een zorgplicht voor ondernemingen waarmee niet alleen het belang van de vennootschap meegenomen moet worden, maar ook de belangen van de maatschappij. Met dit voorstel wil de Europese Unie een bijdrage leveren aan de verduurzaming. De grote ondernemingen zullen ook in 2024 bezig zijn om hun beleid hierop aan te passen om claims te voorkomen. 

Afsluiting

Al met al is 2023 een jaar geweest waarin binnen verschillende rechtsgebieden veel is gebeurd. In deze blog heb ik een korte samenvatting gegeven van de juridische hoogtepunten die mij zijn opgevallen. Wat in 2024 ons te wachten staat, zullen we over enkele dagen zien. 

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven