Rechtbank Amsterdam start met huurzittingen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_49968377_s-2019
beeld: Depositphotos

Wegens succes sinds 1 januari vast in het assortiment van de Amsterdamse rechtbank: speciale zittingen voor mensen met een huurachterstand. Door intensieve samenwerking met onder meer woningcorporaties en schuldhulpverlening willen de Amsterdamse kantonrechters het aantal ontruimingen van huurwoningen terugbrengen.

Onder de naam ‘pilot huurzaken’ zijn Amsterdamse kantonrechters in februari 2018 met een nieuwe aanpak bij huurachterstanden gaan experimenteren. Zij zien dagelijks de indringende gevolgen van problematische schulden − mensen die wegzakken in de financiële problemen en van wie de betalingsachterstanden oplopen door rente, incassokosten, griffierechten en boetes – en wilden proberen daar iets aan te doen.

Samenwerking

Doel van de pilot was om zaken waarin ontruiming van een sociale huurwoning dreigt, sneller voor de rechter te brengen. Hierdoor kan het verder oplopen van de huurachterstand een halt worden toegeroepen.
De in de pilot ontwikkelde werkwijze is per 1 januari 2020 omgezet in standaard beleid, onder de noemer Huurzittingen Amsterdam. De kantonrechters werken hierin samen met de Amsterdamse woningbouwcorporaties, schuldhulpverlening en deurwaarders.

Informatieblad

Als onderdeel van de nieuwe werkwijze krijgt de huurder bij zijn dagvaarding een informatieblad van de kantonrechter (in het Nederlands, Engels en Arabisch), in de hoop dat hij daadwerkelijk naar de zitting komt.
Tijdens de zitting zijn medewerkers van schuldhulpverlening aanwezig, die meteen met de huurder kunnen meedenken over een haalbare regeling. Als een betalingsregeling kan worden getroffen, wordt de huurder in het vonnis veroordeeld tot het nakomen daarvan en het betalen van de lopende huur. Ook wordt de ontruiming toegewezen voor het geval de huurder de gemaakte afspraken niet nakomt.
Lukt het niet om op de eerste zitting een betalingsregeling te treffen, dan volgt drie weken later een mondelinge behandeling. Op die zitting wordt nogmaals geprobeerd met de huurder en de woningcorporatie een regeling te treffen.

Positief

Of het aantal ontruimingen door de nieuwe werkwijze is verminderd was in de pilot niet te meten. Wel ervaren alle betrokken partijen de samenwerking als positief. Doordat de zaken snel voor de rechter komen en er direct een regeling kan worden getroffen, lopen de huurachterstanden minder hoog op en blijven de proceskosten beperkt. De deurwaarders die aan de pilot meededen, concluderen dat de op de zitting getroffen betalingsregelingen over het algemeen goed worden nagekomen.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top