Juridisch nieuws

Rechtbank Rotterdam start met wijkrechtspraak

Rechtbank Rotterdam start met wijkrechtspraak
Foto: Pixabay

In 2020 start de rechtbank Rotterdam met het project ‘Wijkrechtspraak’. Dat zal plaatsvinden in Rotterdam Zuid. Het doel van deze vorm van rechtspraak is om effectief bij te dragen aan het oplossen van problemen van mensen en daarmee het verbeteren van de veiligheid, de leefbaarheid en het maatschappelijk welzijn in de wijken.

In dit project werkt de rechtbank Rotterdam samen met het Openbaar Ministerie, de advocatuur, de gemeente Rotterdam, Het Veiligheidshuis en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Het project is geïnspireerd door de ‘Community Court’ in Red Hook in New York.

Het uitgangspunt van dit project is dat er integraal wordt gekeken naar de verschillende problemen (en rechtszaken) van iemand die bij de rechter komt. De rechter voert actief regie en kijkt welke beslissingen er nodig zijn om die problemen effectief aan te pakken. De rechter is geen hulpverlener en kan nog steeds vonnissen wijzen en straffen opleggen. De integrale behandeling door de rechter kan er echter wel aan bijdragen dat de hulpverlenende instanties beter en gerichter hun werk kunnen doen. Elders in het land zijn er vergelijkbare initiatieven.

Bij de rechtbank Rotterdam lopen al een tijdje pilots waarbij de oplossing van het probleem centraal staat, zoals de Rotterdamse regelrechter en de pilot huiselijk geweld. Ook daarin staat een laagdrempelige oplossingsgerichte aanpak centraal en wordt intensief samengewerkt met ketenpartners.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures