Rechtbanken huren extra ruimte

Steeds meer rechtbanken wijken uit naar andere locaties om het ruimtegebrek als gevolg van coronamaatregelen te compenseren. Sinds begin juli houdt de rechtbank Gelderland zittingen in het Stadstheater in Arnhem. De rechtbank Noord-Nederland gaat rechtszaken behandelen in het gemeentehuis van Groningen en later ook in Assen.

Delen:

Rechtbanken huren extra ruimte
Foto: Geert Snoeijer

Eerder werd bekend dat de rechtbank Midden-Nederland zittingen houdt in het provinciehuis in Lelystad. En de rechtbank Amsterdam gebruikt vier zalen in het nabijgelegen WTC.

Verkeersovertredingen

Doordat de rechtbanken coronaproof zijn gemaakt is er minder plaats in de gebouwen. Om toch zoveel mogelijk zaken te kunnen behandelen verruimt de rechtbank Gelderland haar openingstijden en wijkt ze voor bepaalde zaken uit naar het Stadstheater. Daar behandelt de rechtbank voornamelijk strafzaken (verkeersovertredingen) en bepaalde civiele zaken. Het Stadstheater ligt niet ver van de rechtbank aan de Velperbinnensingel 10 in Arnhem.

In Noord-Nederland wordt de extra zittingsruimte gebruikt voor zaken binnen de rechtsgebieden civiel, handel, kanton en bestuursrecht. Met het verplaatsen van dit type zittingen komt er binnen de rechtbank zelf meer ruimte vrij om strafzaken af te handelen. Het gaat om een proef die na de zomer geëvalueerd wordt. De verwachting is dat deze oplossing nadien voor een langere tijd kan bijdragen aan het snel afhandelen van rechtszaken.

Stadhuis

Rechtbankpresident Herman van der Meer is blij met de samenwerking met de gemeenten. “We hebben als rechtbank de afgelopen periode heel veel zaken schriftelijk, telefonisch of via Skype kunnen afhandelen. Het is echter ook van belang om meer zaken te kunnen afhandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen. Met de extra zittingsruimte creëren we daar extra mogelijkheden voor.”

Op 6 juli is in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel 6 in Groningen de eerste zitting gehouden. In het gemeentehuis in Assen aan de Noordersingel 33 wordt de raadszaal vanaf 15 augustus gedurende één dagdeel per week als zittingszaal gebruikt.

In Leeuwarden wordt geen gebruik gemaakt van het aanbod van de gemeente, omdat daar nog geen behoefte is aan extra zittingsruimte.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven