Rechten op de middelbare school?

Delen:

Eeuwenlang heeft de mens gestreden voor haar rechten. Dit heeft geresulteerd in de hedendaagse samenleving, gestructureerd door wetten en regels. Heel mooi natuurlijk. Maar het merendeel van de Nederlanders heeft geen idee wat deze wetten en regels zijn. Toch verwacht de overheid dat wij hiermee uit de voet kunnen. Is dit essentiële kennis die moet worden bijgebracht tijdens de middelbare schooltijd? Ik denk het wel.

Waarom is kennis over het recht dan zo belangrijk? Er is een ding zeker in het leven, iedereen komt met rechten in aanmerking. Dagelijks sluit je als natuurlijk persoon een heleboel overeenkomsten. Je doet boodschappen in de plaatselijke super of je betaalt voor een dienst bij de echte heren kapper. Ook als gewone burger kom je vaak in aanmerking met bestuursrechtelijke instanties. Hierachter schuilen allerlei regels waar je vaak niet bewust bij stil staat.

Nederland heeft fantastische grondrechten. Hier wordt alleen nog vaak inbreuk op gedaan. Door meer kennis over het recht zijn de grondrechten beter te handhaven. De overheid zal ook minder snel misbruik van haar bevoegdheid maken. De burgers kunnen handelingen van de overheid beter controleren. Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat 30% van de mensen geen mensenrecht kan noemen. Bizar, vind ik.

Uit mijn eigen ervaring ben ik pas goed te weten gekomen wat rechtsgeleerdheid precies inhoudt tijdens mijn studie. Het enige beetje rechten op de middelbare school leer je bij maatschappijleer. Maar dit is echt minimaal. Is een heel nieuw vak dan perse nodig? Het schoolprogramma zit al behoorlijk vol. Een goede oplossing hiervoor is dan het vak maatschappijleer uit te breiden. Besteed daar nou flink veel tijd aan rechten. Belangrijke punten waar de focus op gelegd kan worden zijn: De rol van de overheid en bestuursorganen. De basis van het strafrecht, wat er bijvoorbeeld gebeurt als je je niet aan de regels houdt. Hoe ons staatsrecht werkt. Hoe overeenkomsten werken. En ook heel belangrijk, wat je kan doen als je ergens niet mee eens bent. Kennis hierover zal hopelijk ook leiden tot meer respect voor wethandhavers.

Rechten is natuurlijk ook hartstikke leuk, interessant en het biedt ruimte voor geweldige discussies.

Ik zou zeggen: introduceer rechten op het voortgezet onderwijs. Ik ben heel benieuwd hoe u hier over denkt. Laat een berichtje achter of stuur een mailtje naar stellansmid@gmail.com!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven