Reisvouchers in geval van faillissement

Begin deze maand is D-rt Groep, het moederbedrijf van D-reizen, failliet verklaard. Maar wat betekent dit voor de gedupeerde consumenten die nog een voucher hadden bij het failliete bedrijf?

Delen:

Als gevolg van het covid-19-virus, dat zich vorig jaar in een razend tempo over de wereld verspreidde, en het daarmee verbonden reisverbod werden geboekte reizen massaal geannuleerd. In veel gevallen kregen reizigers niet meteen hun geld terug voor deze geannuleerde reis, maar kregen een voucher aangeboden om de reis op een later moment opnieuw te maken.

Ook het inmiddels failliet verklaarde reisbureau D-reizen heeft ter compensatie vouchers uitgegeven aan haar klanten. De reisbureauketen zou voor ongeveer 42 miljoen euro aan vouchers hebben uitstaan bij circa 22.000 klanten. Maar wie gaat deze vouchers uitbetalen nu D-reizen failliet is verklaard? De kans is namelijk groot dat het merendeel van deze consumenten beroep zal gaan doen op uitbetaling van deze vouchers.

Het garantiefonds

D-reizen is aangesloten bij het garantiefonds Stichting Garantiefonds Reisgelden, ook wel SGR genoemd. In geval dat een reisbureau dat is aangesloten bij het SGR vervolgens failliet wordt verklaard en de consumenten hierdoor schade lijden, zorgt het garantiefonds ervoor dat de reis alsnog kan worden uitgevoerd of terugbetaald. SGR is een non-profit organisatie die in 1983 werd opgericht met als doel om reizigers te beschermen tegen mogelijk faillissement.

Maar hoe zit het dan met vouchers die tijdens de coronacrisis massaal werden uitgegeven? Worden deze ook door het garantiefonds terugbetaald? De vouchers die door verschillende reisbureaus zijn uitgegeven, vielen oorspronkelijk niet onder de garantieregeling van SGR. Gezien de grote negatieve gevolgen van de coronacrisis heeft SGR echter alsnog besloten om ook deze vouchers voor vergoeding in aanmerking te laten komen, indien voldaan is aan bepaalde vereisten.

Voorzieningenrechter

SGR heeft hiervoor een voucherkredietfaciliteit in het leven geroepen samen met de Staat. D-reizen heeft geprobeerd op deze faciliteit aanspraak te maken, maar dit is niet gelukt. De voorzieningenrechter oordeelde namelijk op 24 maart dat D-reizen geen aanspraak mag maken op deze voucherkredietfaciliteit.

Betekent dit dat het daarmee gedaan is voor de circa 22.000 klanten die nog een voucher hebben? Dat is nog maar de vraag. De NOS heeft in een nieuwsbericht van 17 april gemeld dat de SGR wel de waarde van de vouchers zal gaan uitbetalen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven