Road2Law: Raphaël Donkersloot (Loyens & Loeff)

Delen:

Dynamisch of vermoeiend? Het is algemeen bekend dat er verschillende opvattingen zijn over hoe het is om te werken binnen een (middel)groot advocatenkantoor. Om een beter beeld te krijgen van deze tak van sport zal ik vanaf vandaag met enige regelmaat verschillende jonge advocaten interviewen die voornamelijk werkzaam zijn bij de grote kantoren in Nederland. Hierbij zal ik proberen in kaart te brengen hoe het er aan toe gaat op de werkvloer, waar men vooral tegen aanloopt en welke gouden tips de young professionals hebben voor studenten.

Afgelopen week heb ik het genoegen gehad om Raphaël Donkersloot te mogen interviewen. Raphaël (28) werkt bij Loyens & Loeff in Rotterdam op de afdeling Ondernemingsrecht / Fusies & Overnames. Daarnaast zit hij in het Loyens & Loeff Energie Team, waar hij regelmatig zaken voor behandelt. Raphaël beschikt naar mijn mening over een strak cv. Hij heeft bijvoorbeeld stages gelopen in zowel binnen- als buitenland voor de topkantoren van Nederland en tevens heeft hij twee masters gedaan, waarvan één in Amerikaans recht op de Universiteit van Virginia. Reden genoeg dus om hem te interviewen!

Hoe heb jij je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Een stage lopen is volgens Raphaël een hele goede manier om een kantoor te leren kennen. Je draait dan minimaal twee maanden mee op een advocatenkantoor. Je leert daar de mensen kennen, je krijgt een kijkje in de zaken die ze behandelen en je wordt dus helemaal meegenomen in de praktijk. Na deze intensieve periode heb je een weloverwogen oordeel kunnen vormen of het wel iets voor jou is. Daarbij geeft hij aan dat het belangrijk is om te weten dat elk kantoor anders is en moedigt dan ook aan om vooral meerdere stages te lopen. De stad waar je een stage gaat lopen kan ook van invloed zijn, aangezien in elke stad er ook weer een andere mentaliteit is. Raphaël heeft zelf drie stages gelopen, waarvan één in New York bij Stibbe. Verder heeft hij via de studievereniging waar hij lid van was verschillende kantoren bezocht om een goed beeld te krijgen van wat hij leuk vindt.

Wilde je altijd al bij een groot kantoor werken en wat zijn de voordelen daarvan?
Raphaël wist al snel in zijn studententijd dat hij bij een groot kantoor wilde werken. Grote internationale zaken zijn waar hij enthousiast van wordt. Zo heeft hij ooit meegewerkt aan een zaak, waar hij elke dag de krant voor moest lezen om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws omtrent die zaak. Het zijn dus zaken die écht de maatschappij raken. Daarnaast staan de grote kantoren er toch wel om bekend dat de faciliteiten daar uitstekend zijn. Zo zit er in het kantoor van Loyens & Loeff een uitgebreide bibliotheek waar bijna alle belangrijke literatuur te vinden is. En is het boek dat je nodig hebt er niet? Dan is er gewoon de mogelijkheid om het te laten bestellen!

Hoe ziet een normale werkdag voor jou eruit?
Het is volgens Raphaël heel moeilijk om een normale werkdag te beschrijven, omdat elke dag voor hem anders is. Het kan zo zijn dat hij voor een bepaalde dag niets in zijn agenda heeft staan, maar bijvoorbeeld uiteindelijk toch eindigt op een energiecongres ergens in Nederland. De omgeving waarin je werkt is dus heel dynamisch.

Wat vind je leuk aan je beroep en wat vind je minder leuk?
“Mijn werk is behoorlijk divers, want je hebt verschillende soorten taken.” Maandag schrijft hij bijvoorbeeld een advies, dinsdag doet hij jurisprudentieonderzoek en woensdag heeft hij een bespreking met een cliënt. Daarnaast vindt Raphaël het leuk dat hij werkt aan grote zaken met grote belangen. De spanning die hierbij komt kijken, spreekt hem erg aan.

Dat hij niet echt 100 procent controle heeft over zijn agenda, vindt hij minder prettig. Afspraken die hij maakt met familie of vrienden zijn meestal wel met een voorbehoud. Raphaël probeert meer vat te krijgen op zijn agenda door bij zijn collega’s en cliënten vooral transparant te zijn over zijn planning en door zaken ruim in te plannen.

Merk je veel concurrentie op de werkvloer?
Raphaël zegt dat hij zich hier niet mee bezighoudt. Hij vindt dat je als advocaat je primair moet richten op de belangen van een cliënt en dat je eigen belang daar volledig buiten moet staan. Hij weet zelf uit ervaring dat stagiaires bij grote kantoren zich daar wel mee bezig houden, maar hij ziet daar zelf het nut niet van in. Als je ernaar streeft om kwaliteit te leveren aan de cliënt, dan komt de rest van zelf.

Heb jij nog tips die je mee wilt geven aan de studenten?
Raphaël vindt dat de studententijd er bij uitstek voor bedoeld is om vooral jezelf te leren kennen. Waar ben je goed in en waar krijg je energie van? Waar ben je minder goed in? Raphaël heeft zichzelf onder meer leren kennen toen hij in het buitenland ging studeren, want hier stond hij er helemaal alleen voor. Hij koos voor Amerika, omdat naast het interessante rechtssysteem, er geen mogelijkheid voor hem was om tussentijds terug te keren vanwege de grote afstand. Zijn gouden tip voor studenten is dan ook om niet alleen in de boeken te zitten. Ga vooral alles ontdekken, ga dingen ondernemen en dan kom je er vanzelf wel achter wat je leuk vindt en wat je later wilt gaan doen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven