Ronald Schultinga (PlasBossinade): alleen de regeltjes leren, daar is niks aan

Delen:

Ronald Schultinga 'toen'

Ronald Schultinga is op dit moment de jongste notaris van Nederland. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd. “Ik behoor tot de bevoorrechte groep studenten die nog college heeft mogen volgen bij professor Lokin.”

Ronald Schultinga (1988) is notaris bij PlasBossinade advocaten en notarissen, Groningen, de jongste van Nederland. Hij haalde zijn master notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen (2007-2012), en doorliep daarna cum laude de Beroepsopleiding Notariaat.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering is zonder meer het gevoel van vrijheid en zorgeloosheid tijdens de studietijd. Vooral tijdens de bachelor vond ik de studiedruk niet erg hoog. Je moet tijdens je rechtenstudie erg veel lezen, maar ik heb het geluk dat ik hetgeen ik lees erg snel in me kan opnemen. Dat lezen is ook direct de slechte herinnering. De studie is te statisch, daarmee raak je veel studenten kwijt die ongetwijfeld in de praktijk wel een goed jurist zouden zijn. Het klinkt misschien gek uit de mond van een notaris, maar het studeren om te weten welke regeltjes er allemaal bestaan vind ik niks aan. Ik wil weten wat je met deze regels kan en hoe je deze in de praktijk zo goed mogelijk kunt toepassen.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Rechtsgeschiedenis heeft als vak de meeste indruk op mij gemaakt. Zoals gezegd behoor ik tot de bevoorrechte groep studenten die nog college heeft mogen volgen bij professor Lokin. Ik denk dat dat genoeg zegt.
Mijn minst favoriete vak was burgerlijk procesrecht. Maar nu weet ik dat het voor de praktijk een essentieel vak is.

Wie was voor u tijdens uw rechtenstudie een inspiratiebron?
Prof. mr. dr. W.D. Kolkman (die zelf ook voor Mr. Studenten teruggekeken heeft op zijn studententijd). Ik weet zeker dat hij zelfs de grootste crimineel er nog van zou kunnen overtuigen om rechten te gaan studeren. De bevlogenheid waarmee hij een ‘patchwork familie’ kon presenteren vond ik prachtig. Daarbij heeft hij mij uitstekend begeleid tijdens het schrijven van mijn scriptie.

Ronald Schultinga ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Omdat ik zo gemakkelijk dingen kan opnemen maakte ik me ook vaak te gemakkelijk van dingen af. Achteraf had ik graag nog een master fiscaal recht willen doen, omdat het belang voor de notariële praktijk zo groot is.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Geniet er vooral van, maar besef ook dat het een voorrecht is om te kunnen en mogen studeren.

Wie zou jij wel eens willen zien terugkijken op zijn of haar studententijd? Laat het ons weten, en wie weet krijgen we een kijkje in diens verleden. Mail naar info@mr-studenten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven