Rosa Uylenburg nieuwe voorzitter Afdeling bestuursrechtspraak

Rosa Uylenburg wordt de nieuwe (en eerste vrouwelijke) voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Per 1 januari draagt Bart Jan van Ettekoven het stokje aan haar over.

Delen:

Depositphotos_148645287_S
foto: Depositphotos

Dat besloot het demissionaire kabinet-Rutte IV op aanbeveling van de Raad van State tijdens de ministerraad van vrijdag 25 augustus. Nu is Uylenburg nog voorzitter (sinds 2017) van de Omgevingskamer van de Afdeling en gasthoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Daar was zij tot haar overstap naar ’s lands hoogste algemene bestuursrechter in 2012 hoogleraar milieurecht, in het bijzonder natuurbeschermingsrecht.

Verbinder

Het is de eerste keer dat de Afdeling bestuursrechtspraak geleid wordt door een vrouw. Uylenburg kijkt er reikhalzend naar uit om zich hard te maken voor kwalitatieve, tijdige en toegankelijke rechtsbescherming. Daarbij wil ze nadrukkelijk de samenwerking zoeken met haar collega van de Afdeling advisering van de Raad van State “om de kwaliteit van wetgeving en bestuur te versterken.” Vice-president Thom de Graaf verwelkomt haar van harte. Hij gaat de “uitstekende interactie” missen met Van Ettekoven, maar kijkt uit naar de samenwerking met diens opvolgster. Hij ziet een “zeer ervaren, plezierige en verbindende persoonlijkheid”, met “grote en diepgaande kennis.”

Ook Van Ettekoven heeft alle vertrouwen Uylenburg en noemt haar een “topjurist” met organisatietalent en “de gave om mensen te enthousiasmeren en mee te nemen.” Hij heeft er aan het roer gestaan sinds 2017. In gesprek met Mr. hoefde hij destijds niet lang na te denken over zijn prioriteit: “het digitaal procederen, het digitaal procederen en … het digitaal procederen.” Daaraan kan hij de komende maanden nog bouwen.

Van Meegen naar Amsterdam

Uylenburg was niet de enige belangrijke benoeming van het kabinet: ook bij de rechtbank Amsterdam vindt een leiderschapswissel plaats. Bart van Meegen zal als rechtbankpresident Zwolle verruilen voor Amsterdam. Daar volgt hij per 1 oktober Christa Wiertz op, die er zat sinds 2019. Van Meegen was eerder voorzitter van de afdeling privaatrecht bij de rechtbank in de hoofdstad, senior raadsheer handelsrecht bij het Haagse gerechtshof en teamleider bestuurs- en familierecht bij de rechtbank Utrecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven