Christa Wiertz over Rechtbank Amsterdam, RBG en de Voorleesexpress

Delen:

Christa Wiertz-Wezenbeek wordt per 1 januari 2019 de nieuwe president van de rechtbank Amsterdam. Zij volgt Henk Naves op, die is overgestapt naar de Raad voor de rechtspraak, waar hij 1 januari voorzitter wordt. De afgelopen zes jaar was Christa Wiertz president van de rechtbank Oost-Brabant.

Gefeliciteerd met uw benoeming! U deed in 1987 uw eerste werkervaring in de Rechtspraak op als honderdguldengriffier bij de rechtbank Amsterdam. Hoe is het om daar nu terug te keren als president?
De cirkel is rond. Zo voelt dat ook. Ik ben begonnen in Amsterdam en heb er kansen gekregen. Daarna heb ik in verschillende functies bij andere organisaties ervaring opgedaan en om nu terug te keren is prachtig.

Vroegere presidenten in Amsterdam, zoals Ben Asscher en Reurt Gisolf, deden nog regelmatig een kort geding. Zou het niet goed zijn als ook de rechtbankpresidenten van tegenwoordig af en toe een zitting zouden doen, al is het maar om voeling te houden met de ‘werkvloer’?
Het is zeker goed om ook op die manier voeling met mensen te houden. Ik heb in Oost-Brabant strafzittingen gedaan en kijk er naar uit ook in Amsterdam zittingen te doen, want het rechterschap ligt mij na aan het hart.

U belandt midden in de bouwactiviteiten. Waarschijnlijk kunt u (en alle rechtbankmedewerkers en -gebruikers met u) niet wachten tot het nieuwe gebouw wordt opgeleverd?
Ik heb impressies gezien van het nieuwe gebouw. Dat wordt heel mooi. Het gebouw straalt gezag uit, dat is ook belangrijk. En geweldig dat alle medewerkers van de rechtbank nu samen in één gebouw kunnen werken.

U deed vorig jaar in Amerika onderzoek naar vernieuwingen in de rechtspraak. Verwacht u dat de rol van de rechter er in 2030 heel anders uitziet?
Ik verwacht dat de rechter de komende vijf jaar meer de regierol krijgt in het laten kijken naar de achterliggende problematiek en samen met de mensen streeft naar duurzame oplossingen voor die problemen. De rechter zal digitale data gaan gebruiken bij het beoordelen van een zaak. Daardoor zal de werkdruk verminderen en de kwaliteit hoog blijven.

Als u het voor het zeggen had dan…
Zou ik ervoor zorgen dat de rechtspraak genoeg financiële middelen heeft voor het werk dat we doen en voor het innovatieve werk dat we willen doen, want dat is hard nodig.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Elke stap die ik in mijn werkzame leven heb gezet, is een hoogtepunt. Echt! In elke functie voelde ik me een radertje in een groter geheel. En dat is met deze stap niet anders. Ik vind het belangrijk veel plezier in mijn werk te hebben. En dat heb ik. Niet in de laatste plaats door de mensen met wie ik werk.

U zei eens dat de film Ciske de Rat maakte dat u als kind bedacht dat u graag kinderrechter wilde worden. Wie of wat is verder een bron van inspiratie in uw juridisch bestaan?
Dat is Ruth Bader Ginsburg, rechter in het Supreme Court in de VS. Ik zag RBG, de documentaire die over haar is gemaakt, en raakte erg onder de indruk van deze vrouw die strijdt voor gelijke rechten van vrouwen en mannen. En nu op haar 85ste is uitgegroeid tot een icoon, ook onder jongeren.

Welk wetsartikel vindt u bijzonder fraai?
De experimenteerwetgeving die nu is ontwikkeld voor het civiele recht is een goede eerste stap. We hebben die ruimte mogelijk ook nodig in andere rechtsgebieden, zodat we kunnen doorgaan met het maatschappelijk effectiever maken van de rechtspraak.

Welk boek las u het laatst?
Dat is De glazen kamer van Simon Mawer. Een fascinerend verhaal over alle bewoners van een huis in Praag. Ook aanbevelenswaardig: Verdraaide organisaties terug naar de bedoeling van Wouter Hart. Het heeft mij geholpen steeds beter terug te keren naar de kern: waar gaat het in ons werk nu eigenlijk om?

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met de oprichters van de Voorleesexpress: Anne en Marieke Heinsbroek. Zij zorgen ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Ik heb ervaren dat voorlezen het kind en het gezin taalvaardiger maakt. En het is heel leuk om te doen. Ze kunnen nog voorlezers gebruiken. Wie doet mee? www.voorleesexpress.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven