Mr. van de week: Bart Jan van Ettekoven

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Bart-Jan van Ettekoven
Bart Jan van Ettekoven. Foto Raad van State

Mr. van de week is Bart Jan van Ettekoven. Hij is de nieuwe voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en volgt daarmee Jaap Polak op. Van Ettekoven verzorgt ook de rubriek Snelrecht voor mr-online en Mr. Magazine.

Gefeliciteerd met uw benoeming. Een hoogtepunt in uw carrière?

Voor een ex-raio die zijn werkend leven als jurist is begonnen bij het GAK in Zwolle is dit inderdaad een droombaan.

Na jaren van onzekerheid is de reorganisatie van de bestuursrechtspraak van de baan. Opgelucht? Of bent u, net als uw voorganger, voorstander van harmonisatie in het bestuursrecht?

Wijzigingen in de organisatie kosten veel energie, praten over die wijzigingen ook. Ik steek mijn energie liever in versterking van inhoudelijke kwaliteit binnen de Afdeling bestuursrechtspraak en in samenwerking tussen de hoogste bestuursrechters, ook om de rechtseenheid te waarborgen. Die samenwerking is overigens al jaren uitstekend.

Uit het jaarverslag over 2016: De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in 2016 overheidsbesluiten op bepaalde terreinen indringender getoetst. Waarom was dat nodig? En blijft dat zo?

Ja, dat was op sommige punten nodig vanwege gewijzigde verhoudingen binnen de trias politica en de ontwikkelingen in de samenleving. Ik denk daarbij onder andere aan de bevoegdheid van sommige bestuursorganen om steeds ingrijpender besluiten te nemen (bijvoorbeeld in boetezaken). Daarbij past het dat de bestuursrechter zo nodig tegenwicht biedt in de vorm van een indringender toetsing van de juistheid en de redelijkheid van die besluiten. Dat wil overigens niet zeggen dat die meer indringende toetsing door de bestuursrechter ook steeds tot een andere uitkomst leidt.

Wat zijn de komende jaren de grootste uitdagingen voor de bestuursrechter?

Dat zijn het digitaal procederen, het digitaal procederen en … het digitaal procederen. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om dat technisch en inhoudelijk goed te laten verlopen. Het doel is niet papier te vervangen door digitale documenten. Nee, het doel is techniek in te zetten voor betere rechtspraak.

Wat gaat u anders doen dan uw voorganger?

De Afdeling bestuursrechtspraak is een goed draaiende organisatie, met veel kundige en hardwerkende collega’s. Ik zal de bestaande kwaliteit en snelheid met hart en ziel bewaken. Als ik dingen anders ga doen, dan raken die aan het digitaal procederen, het communiceren met partijen via het toekomstige digitale portaal, het meer en beter voeren van regie in de procedure en het geven van goede en duidelijke informatie aan partijen over de Afdeling bestuursrechtspraak, haar werkwijze en wat ze in hun procedure kunnen verwachten.

Als u het voor het zeggen had dan?

… gaan we met meer respect om met elkaar, wordt Nederland milieubewuster, investeren we in kennis en duurzaamheid, en versterken we onze democratische rechtsstaat, ook door de inzet van nieuwe technologieën.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Wat: de wens bij te dragen aan zinvolle, inhoudsvolle rechtspleging met een behandeling van procespartijen die in alle opzichten fatsoenlijk is.
Wie: ik heb het geluk gehad om samen te werken met mensen als Ernst Hirsch Ballin, Michiel Scheltema, Fred Hammerstein, Jaap Polak, Thijs Drupsteen, Kees Schuyt, Dick Allewijn, Ben Schueler …. en nog meer van die kanjers. Zij inspireren mij telkens na te denken over wat we doen, waarom we dat doen en hoe we dat moeten doen.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Misschien dat mijn moeder van Zweedse komaf is, dat ik de rust en pracht van de polder van Eemnes koester, dat ik de stichting Goede Buren Eemnes een warm hart toedraag – deze stichting probeert buddy’s te vinden voor asielzoekers met een status die zich in Eemnes vestigen –, dat ik probeer mijn gezondheid op peil te houden door op zaterdag door bos en duin te rennen en dat ik een hard-core liefhebber ben van jazz, fusion en R&B.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.wetten.nl en www.raadvanstate.nl.

Meestal vragen we naar het laatstgelezen boek. Maar omdat u professioneel musicus bent geweest, vragen wij u: ‘Welk concert bezocht u het laatst?’

In april bezocht ik de opera Wozzeck van Alban Berg. Als fan van de Weense School is dat dik genieten. Verder was ik op het Transition Festival in Tivoli Vredenburg om te kijken naar De Raad van Toezicht, met als topper Joël Botma (erg goed!), Thundercat en Jose James (teleurstellend; geef mij maar Anderson Paak en Kendrick Lamar, de laatste is onnavolgbaar op To pimp a butterfly. Op 1 mei is George Clinton aan de beurt in Paradiso (avondje P-funk) en ik verheug me nu al op Erykah Badu op North Sea Jazz 2017.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Voor een dag: met de Dalai Lama of Barack Obama. Als het om een langere periode gaat: met mijn echtgenote.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top